Tommy Samuelsson invald i Hall of Fame

Skellefteå AIK:s huvudtränare Tommy Samuelsson är invald svensk ishockeys Hall of Fame. "Det är enormt hedrande", säger 58-åringen.

30 januari 2019 10:40

Han har tre SM-guld som spelare, tre som coach och dessutom tre VM-silver och två OS-brons på meritlistan.

Nu är Tommy Samuelsson en i det fina gänget som blivit invald i Hall of Fame. 58-åringen kommer att hyllas i samband med Beijer Hockey Games och landskampen Tjeckien-Tre Kronor på Hovet, Stockholm, som spelas på torsdag nästa vecka.

– Det känns väldigt stort. Och självklart är det häftigt att kunna räkna in sig som en av dem. För det är ju inga dussinlirare som är med där, säger en hedrad Tommy Samuelsson, som blev chockad när han fick beskedet:

– Det blev rusningar i kroppen. För det är inget alls man väntat sig, framförallt när man är mitt inne med att jobba med hockey. Men att få detta besked är en form av bekräftelse att man gjort saker av betydelse. Det är enormt hedrande.

Så här skriver svenska hockeyförbundet i sin motivering om Samuelsson, som är nummer 118 i Hall of Fame:

"En legendar inte bara i Färjestads BK utan i svensk ishockey i stort. Har som coach fört upp Skellefteå till högsta serien, sedan de varit borta i sexton säsonger. Tommy har fått Guldpucken och dessutom blivit Årets Coach. Som ledare har han också varit assisterande i Tre Kronor och verkat många år i Schweiz och Österrike. Hans spelstil var närmast vacker, en fantastisk skridskoåkare med en speluppfattning av sällan skådat slag. Kuriöst nog är han född i fotbollsmetropolen Degerfors."

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Arvid Marklund

Ämnen du kan följa