Luleå fick återigen AIK på fall när Lindström klev av

Luleå vann borta mot Skellefteå AIK med 4–0. I kvällens drabbning segrade norrbottningarna på nytt, 4–3 i sudden.

Jesper Frödéns Skellefteå AIK föll på nytt mot Luleå.

Ishockey2020-09-09 20:13

Första perioden handlade mest om utvisningar – det trots att båda lagen hade lagt fokus på att hålla sig från utvisningsbåset.

Det ledde till att Luleås ex-Skellefteå AIK:are Petter Emanuelsson satte 1–0 i powerplay. Skellefteå ville inte vara sämre och kvitterade i numerärt överläge efter Oscar Möllers missil, som letade sig in i bortre krysset.

AIK fick gå till pausvilan med en ledning efter att periodens bästa kedja – den med Wingerli, Berggren och Hugg – fixade 2–1 efter att Hugg styrde in Adam Wilsbys skott från blå.

I den andra perioden fick vi äntligen se lite mer fem mot fem-spel. Bara en enda utvisning faktiskt, och den var Luleås. Trots det stod hemmalaget för mellanaktens enda fullträff när Rade Muzic lyckade överlista Gustaf Lindvall, stax efter att AIK:s burväktare stått för en finfin parad.

Tredje perioden blev et ställningskrig med chanser åt båda håller. AIK var nära att ställa till det ett par gånger efter att man kladdat med pucken framför mål i egen zon, men Lindvall räddade AIK då.

Petter Granberg och Jacob Olofsson drog mitt i perioden på sig varsin utvisning vilket var de första för AIK sedan den första perioden. Det gav Luleå tryck – även om Wingerli var nära att fixa 3–2 för AIK i boxplay.

Lindvall fick visa sin skyhöga klass när han hann med i en sidledförflyttning när Nils Lundkvist – son till AIK:s sportchef – i stort sett hade tom målbur.

Men till sist kunde inte AIK och Lindvall stå emot. Linus Klasen, som är tillbaka i Luleå efter år utomlands, satte 3–2-målet i powerplay efter att han rakat in en returen efter att ett skott gå utanför mål och studsat ut på andra sidan buren.

Men AIK fixade 3–3-kvitteringen omgående. Han fick tag i pucken framför David Rautio och gjorde inget misstag, assist till Sundsvik och Johnson.

AIK skulle också få dubbla gyllene lägen att avgöra matchen då Luleå, två gånger om, drog på sig en utvisning i slutet. Men inget mål för AIK i ordinarie tid. Närmast var Möller, som likt 1–1-målet fick en fin passning och Morley och ett skottläge från sin vana högerkant.

Istället för AIK-seger så fixade Luleå biffen efter ett snyggt avslut av Victor Berglund i sudden.

Ett orosmoln i Skellefteå var att Jocke Lindström lämnade matchen i slutet av första perioden. Anledning oklar än så länge.

FAKTA

Luleå–Skellefteå AIK 3–3 (1–2, 1–0, 1–1, )

Målen: 1–0 (6.29) Petter Emanuelsson (Daniel Sondell) spel fyra mot fem, 1–1 (8.21) Oscar Möller (Tyler Morley, Joakim Lindström), spel fem mot fyra, 1–2 (11.43) Rickard Hugg (Adam Wilsby, Jonatan Berggren), 2–2 (33.42) Radek Muzak, u.a, 3–2 (54.10) Linus Klasen (Victor Berglund, Nils Lundkvist) spel fem mot fyra, 3–3 (54.37) Jesper Frödén (Jonathan Johnson, Albin Sundsvik), 4–3 (62.03) Victor Berglund (Niklas Olausson, Linus Klasen).

Skott: 27–22 (5–5, 9–10, 11–6, 2–1).

Utv-min: 12–10 (6–6, 2–0, 4–4, 0–0).

Domare: Linus Öhlund, Tobias Björk.