Samme Lindmark

19 november 2016 03:00

Det är få förunnat att somna in med hustrun sedan 63 år samt alla fyra döttrar vid sängkanten, efter ett liv som varit så händelse- och framgångsrikt att det i sig skulle kunnat bli en bok. Så blev det för vår pappa Samme den 11 november.

Om hans enkla uppväxt utanför Burträsk har det skrivits förut, om den korta skolgången och starten som konstruktör på broderns företag Alimak. Senare om hans och kompanjonen Helge Karinens uppbyggnad av Karolin Invest - en koncern som var specialiserad på att köpa företag med låg lönsamhet och rekonstruera dem för långsiktigt ägande. Det har skrivits om knivskarpt affärssinne, stora framgångar, börsintroduktion, priser och utmärkelser, hedersdoktorat vid Luleå och Umeå universitet, kungamiddagar och givmilda donationer. Men vad alla inte vet är att vår pappa var en intensiv och levande person som berättat att lärarinnan brukade hålla fast honom mellan sina knän i småskolan för att han skulle koncentrera sig. Inte alla vet att han var så musikalisk att han kunde få en melodi ur vilket instrument som helst, trots att ingen lärt honom, eller att han var konstnärligt lagd och hade talang för att skriva. Att han var ett socialt geni som kunde tas med människor ur alla åldrar och samhällsklasser, att han var en utmärkt dansör och att han var klok och kärleksfull och uppvaktade vår mamma med blommor och dagliga telefonsamtal livet igenom. Att han hade ett gott skratt. Likt många män i sin generation var han inte alltid närvarande i vardagen, men han fanns där när han behövdes och var då en handlingens man som kunde lämna en lapp till en ledsen tonårsdotter med texten: "1. Vad är problemet? 2. Finn tre lösningar. 3. Välj en. 4. Verkställ!"

Om att vara företagare har pappa i en bok sagt "Man ska inte hålla på med svammel och lögner. Man ska vara uppriktig och ärlig. Man ska vara hedersam" och så var han, han levde utan överdåd och upprördes över höga chefslöner och fallskärmar.

På slutet var han märkt av hjärt-kärlsjukdom och bodde en tid på Brogården med tilltagande demens. Vi är fyra döttrar, tretton barnbarn och – hittills – tre barnbarnsbarn som är oerhört stolta över pappa, morfar och gammelmorfar Samme.

Döttrarna

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Norrans redaktion

Ämnen du kan följa