Skattesänkningar löser inte den ekonomiska ojämlikheten

Joakim Broman, ledarskribent I Norran, påstår den 30 december i sin ledare att röd retorik inte ger ett rimligt skattesystem.

Skribenten förordar ett progressivt skattesystem för att utjämna de ekonomiska skillnaderna i samhället.

Skribenten förordar ett progressivt skattesystem för att utjämna de ekonomiska skillnaderna i samhället.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Insändare2021-01-07 19:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Broman skriver: ”Överlag är den ekonomiska jämlikheten i Sverige god. Ungefär likadan som på 1960-talet, enligt de flesta relevanta mått. I den mån klyftor vuxit handlar det inte om att den rikaste procenten eller tiondelen dragit ifrån. Det handlar främst om att breda befolkningslager under decennier tagit del av stigande bostadspriser. Ironiskt nog delvis som ett resultat av den socialdemokratiska hyresregleringen.”

Jämlikhetskommissionens betänkande (SOU 2020:46) som i höstas lämnades till finansdepartementet har en helt annan uppfattning än Joakim Broman om hur den ekonomiska jämlikheten ser ut i dag och vad vi ska göra för att få den bättre. Betänkande förklarar på ett begripligt sätt varför staten och politiken har försvagats och kapitalets makt förstärkts.

Utredningen är en uppgörelse mellan de inhemska politiska misstag när det gäller den ekonomiska politiken, som har ökat ojämlikheten så att Sverige har fått de snabbaste växande klyftorna i OECD (Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling). Det skedde genom liberaliseringen och avregleringen av finansmarknaden på 1980-talet, riksbankens förändrade roll, en ändrad lagstiftning till fördel för kapitalägarna, privatiseringarna samt skattesänkningarna.

Ytterligare en orsak till ojämlikheten är det samhällskontrakt och den förhandlingsmodell med det så kallade märket som ensidigt fullgjorts av löntagarnas organisationer, medan arbetsgivarna och staten inte fullgjort sina åtaganden med ett kompenserande socialförsäkringssystem.

Enda sättet att komma åt ojämlikheten är att skapa ett mera utjämnande progressivt skattesystem när det gäller kapital, löner och företag– gärna med någon form av omsättningsskatt på finansiella transaktioner, som i nuläget har obefintlig skatt. Bankernas roll bör regleras genom skärpt lagstiftning. Socialförsäkringen bör restaureras och förbättras, för att motverka den minskande tilliten hos medborgarna då samhällskontraktet inte hållit vad det lovat. 

Skattesänkningar ses inte som en utjämnande metod i utredningen, tvärtom ökar den enligt utredningen ojämlikheten. Kompensatoriska och politiska åtgärder är det enda sättet att öka jämlikheten enligt jämlikhetskommissionen.

Else-Marie Vikström, Burträsk