Rune Persson, Bureå

Rune Persson, Bureå

Rune Persson

Rune Persson

Foto: Privat

Familj2020-08-05 05:00

Fredagen den 24 Juli dog vår pappa Rune Persson hastigt i sitt hem i Bureå. Han blev 89 år.

År 1956 gifte han sig med vår mamma Vivan Petterson från Näset, Vebomark. De bosatte sig på släktgården i Önnesmark. Året därpå föddes dottern Katrine och fem år senare dottern Yvonne.

Redan i unga år började Rune arbeta i skogen som timmerhuggare. Även när han senare tog arbete inom andra branscher, fortsatte han att arbeta i den egna skogen tills han blev 85 år. I över 25 års tid jobbade han åt byggnadsfirman N.P Lund. Arbetet innebar att han många gånger hade långa resvägar som resulterade att han var bortrest hela arbetsveckor. Rune och Vivan drev också jordbruk med kor, grisar och får. Korna avvecklades 1970, men jorden brukades enda in på 2000-talet.

När vi var ute på bilresor kunde Rune ofta peka ut något skogsskifte där han huggit timmer eller visa på byggnader, viadukter med mera som han har varit med och byggt eller att han asfalterat vägen vi körde på.

Pappa och mamma hade en stor umgängeskrets. Detta gav dem många trevliga stunder med både vänner och bekanta, som under årens gång stannade till hos Rune och Vivan för en pratstund med mat och fika.

Rune kände många människor och mötte han någon som han inte kände så gjorde han sig genast bekant med dem. Han älskade att gå på dans, vilket han gjorde ofta och även långt upp i åren. Sol och värme njöt han också av och varma dagar kunde man troligtvis hitta honom i hängmattan eller i solstolen. Han såg positivt på livet och trodde allt skulle gå bra. Men han förutsåg inte alltid farorna som kunde uppstå och vi har kvar många roliga anekdoter som uppkommit under åren. Men han hade rätt - det mesta gick bra.

Mammas bortgång 2012 blev en stor förlust för oss alla och speciellt för pappa. Han bodde dock kvar i deras gemensamma hem till 2016, då han flyttade till en lägenhet i Bureå. Där trivdes han och fortsatte umgås med både gamla och nya vänner. Rune var aktiv enda in i de sista åren, i sommar bakade han ljusugnsbröd i bagarstugan i Önnesmark och så sent som i förra veckan hade han ambitioner att ge sig ut i skogen för att plocka "snåttrern".

Vi saknar honom, men alla fina minnen kommer att leva kvar hos oss.

Döttrarna Katrine och Yvonne med familjer, sju barnbarn och 14 barnbarnsbarn

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!