Mattias Degerman, Bastuträsk

Mattias Degerman, Bastuträsk.

Mattias Degerman, Bastuträsk.

Mattias Degerman, Bastuträsk.

Foto: Privat

Dödsfall2021-08-14 05:00

Vår älskade son och bror Mattias avled hastigt i sitt hem den 27 juli vid en ålder av 44 år.

Mattias växte upp i Bastuträsk med föräldrarna Lennart och Vanja och lillebror Peter. Som barn drabbades han av gråstarr och blev tidigt tvungen att leva med enbart ledsyn på ena ögat. Detta hindrade honom dock inte från att läsa och han utvecklade ett stort intresse för all möjlig litteratur. Det gjorde honom väldigt påläst och kunnig och medförde att han var nästintill oslagbar i frågesport. Film, musik och historia var hans favoritområden. På högstadiet började Mattias alltmer brinna för olika samhällsfrågor.

När vår pappa dog 1998 gick familjen igenom en tuff period. Dels bearbetade vi sorgen, dels tog vi hand om sommarstugor, skogsmark och vedhuggning som pappa tidigare ansvarat för. I en redan sammansvetsad familj knöts banden mellan mor och söner ännu starkare, och så även mellan oss bröder.

Mattias påbörjade sitt arbetsliv på handelsbutiken Jourlivs i Bastuträsk. Efter en tid blev han ombedd att provjobba inom äldreomsorgen och fann där omedelbart sitt kall. Han utbildade sig till undersköterska och fortsatte arbeta inom vården, huvudsakligen på Bäckgården i Bastuträsk där han trivdes enormt med sitt arbete och sina kollegor.

På sidan av jobbet hängav Mattias sig djupt åt sitt politiska engagemang i Norsjö Kommun och för Socialdemokraterna, ett parti han med glädje och glöd tjänade i 27 år. Hans noggrannhet och saklighet var omtalad, och gjorde honom till ett respekterat namn i politiska kretsar. Efter flera olika uppdrag blev Mattias vald till ordförande för Norsjö Arbetarekommun. Därefter blev han också ordförande för Norsjölägenheter. Sedan tidigare var han även en drivkraft i Bastuträsk Folkets Hus och i Korpens motionsförbund. 

Mattias var en genuint godhjärtad människa som med värme och omtanke ställde upp i vått och torrt för alla runtomkring. Trots många åtaganden fann han alltid tid att hjälpa sina medmänniskor. Mattias var noga med att alla människor skulle bemötas likvärdigt, jämställt och med respekt. Han kunde finna brister i personers ageranden, men sa aldrig ett ont ord om någon annan. Han hade en positiv livssyn och berörde många med sin härliga humor.

En stor del av fritiden ägnade Mattias åt sommarstugan i Granström. Han vistades ofta i skogen och njöt av att plocka bär och svamp. Viktigast för Mattias var ändå hans brorsdöttrar, som han älskade över allt annat. När han kom på besök hade han alltid med sig något till dem. Han höll tät kontakt med dem, och såg fram emot att följa deras väg fram i livet.

Tomrummet som Mattias lämnar efter sig är enormt, och sorgen och saknaden är stor. Vi minns med stolthet den fina människa han var och bär för alltid med oss honom i våra tankar.

Familjen genom Peter

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!