Karl-Axel Marklund Skellefteå

Karl-Axel Marklund

Karl-Axel Marklund

Foto: Privat

Familj2020-07-02 05:00

Vår käre bror Karl-Axel Marklund har avlidit efter en längre tids sjukdom i en ålder av 81 år. Han föddes i Gummark som son till Agnes och Herman Marklund, näst äldst i en syskonskara på fyra pojkar. 

Karl-Axel tillbringade en stor del av sin tid i folkskolan i Skråmträsk, men han spenderade också mycket tid hos sin morfar där han hade nära kontakt med sina kusiner. Efter avslutad folkskola blev det sedan tekniskt gymnasium i Luleå och i Skellefteå efter det blev det KTH. Karl-Axel gick sedan på lärarhögskolan i Stockholm, samt att han gjorde några år hos Byggkonsulten Harald Wahle som konstruktör av trätakstolar. Hemlängtan till Skellefteå blev sedan för stor och när han träffade sin blivande hustru Birgit Sturk från Jonasmarken bildade de familj och bosatte sig i en villa på Sunnanå 1968. De fick sedan en dotter Theresia 1973 som sedan tragiskt avled hösten 2019 på en semesterresa i Dubrovnik. 

I Skellefteå fick han en lektorstjänst på Tekniska gymnasiet som nu är nuvarande Balder, där undervisade han i olika typer av byggtekniska ämnen. Hans intresse för husbyggande ledde även till en tid som förste byggnadsinspektör i Skellefteå kommuns byggnadsnämnd. Han var även under flera år ledamot i styrelse för föreningen Sveriges Byggnadsinspektörer där han under flera år var dess kassör. Hans intresse för undervisning ledde sedan till att han undervisade de elever som utbildade sig i byggtekniska ämnen på nuvarande Campus i Skellefteå.

Under sin fritid hade han ett stort intresse av att tillbringa den i sitt fritidshus i Gummark på hemgården eller hans hustrus hemgård i Jonasmarken.

Han var en varmt troende person som ägnade mycket fritid till kyrkans verksamhet, han var dels ledamot i Skellefteå landsförsamlings Kyrkofullmäktige och dess Kyrkoråd. Han var sedan djupt engagerad i styrelse för EFS missionsförening i Sörböle där han var medlem och dess kassör i nära 30 år. 

Han flyttade sedan på ålderns höst till Umeå där deras dotter Theresia hade sitt arbete och boende. Efter några år när hälsan sedan började svika fick han en plats på Prästsjögårdens vård- och omsorgsboende i Umeå där han sedan stilla avled den 9 juni 2020.

Syskonen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!