Dödsfall, Erland Nygren, Umeå

Erland Nygren, Umeå

Erland Nygren

Erland Nygren

Foto: Privat

Dödsfall2021-08-26 05:00

Bankdirektör Erland Nygren Umeå har gått bort i en ålder av 95 år. Hans närmaste är sambon Ann-Sofie, avlidne sonen Åke och sonen Per med familjer.

Erland Nygren föddes på Stenbacka i Stämningsgården, Skellefteå. Hans far var bonde och brukade hjälpa till med jordbruket och valla korna när han inte gick i skolan. Efter sex år i började Erland arbeta som springpojke på Brännans Konsum, och i en speceriaffär. Samtidigt deltog Erland i ett flertal kvällskurser för att fortsätta sin utbildning. 1942 började han på Skellefteå sparbank som bankbud efter att ha blivit rekommenderad av en tidigare lärare. Där stannade han till 1956 då han blev anställd som kamrer och ombudsman på Sparbanken i Hammarstrand. Samtidigt fortsatte han sin vidareutbildning inom bankvärden.

1949 gifte Erland sig med sin ungdomskärlek, Stina. De fick tre barn Åke, Jan (avliden vid 1 månads ålder) och Per. 1959 erbjöds Erland tjänst i Kungliga sparbanksinspektionen som byråassistent, och efter en tid kallade en anställning som teknisk konsulent vid Svenska Sparbanksföreningen i Stockholm. 1964 fick Erland tjänsten som VD i Skellefteå Sparbank, där han hade börjat sin karriär 22 år tidigare. Familjen flyttade tillbaka till Skellefteå. Under 24 år satt Erland i styrelsen för Norrländska Sparbanksföreningen, 1984-88 som ordförande. Erland satt även 24 år i styrelsen för Svenska Sparbanksföreningen, några år som ordförande.

Erland engagerade sig mycket i Sparbankerna, och i många olika föreningar/verksamheter kopplade till sparbankerna. Där trivdes han och deltog i en konstruktiv utveckling av banken.

1970 förenades alla sparbanker i Västerbotten och Erland anställdes som Vice VD i den nya Västerbottens sparbank. 1972 efterträdde han som VD.

1984 blev fusionen klar mellan Västerbotten sparbank och Sparbanken Västernorrland och blev Sparbanken Norrland, med Erland som VD fram till sin pension.

Erland älskade att flyga och tog flygcertifikat 1970. Hans tanke var att förena nöje med nytta genom att kunna flyga till de olika sparbankerna runt om i Sverige. Flygplan i tjänsten blev dock lite för komplicerat då väder ofta ställde till det, och efter några tjänsteresor med planet la han det på is.

Ett annat stort intresse var att vandra i fjällen. Otaliga blev hans turer upp till Kungsleden, Padjelanta leden och Sarek. Han gick ofta med oss söner men även med släkt och vänner.

Släktforskning var ett stort intresse för Erland. Många var det släktträffar som vi hade. Eftersom Erland var intresserade av datorer redan på 70-talet blev släktforskningen snabbt digitaliserad. Många resor gick till Härnösand och Stockholm för att gräva vidare i Riksarkiv och kyrkoböcker.

Erland har även gjort den stora bedriften att bokföra hela sin privata ekonomi från början av 40-talet när han var i sena tonåren, ända tills han blev över 90 år. Hela samlingen med alla transaktioner är nu skänkt till Umeå Universitets bibliotek för framtida forskning. Minsta lilla pinal, kvitto och utgift finns inräknade under Erlands långa liv och det är ett gediget och hängivet arbete han har lagt ner.

2008 förlorade Erland sin hustru Stina. Efter några år träffade han Ann-Sofie. Detta blev början på många års pendlande mellan Umeå och Stockholm.

Pappa var ett stort stöd för oss söner genom livet. Han ställde upp i vått och torrt. Han var en drivande kraft som fick oss att våg ta klivet mot någonting nytt. Nu har kraften sinat och Pappa har fått somna in.

Familjen genom sonen Per

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om