Dödsfall, Bernt Holmqvist, Skellefteå

Bernt Holmqvist, Skellefteå

Bernt Holmqvist

Bernt Holmqvist

Foto: Privat

Familj2021-04-17 05:00

Vår älskade Bernt somnade in den 8 april efter en tids sjukdom. Bernt föddes 1942 och växte upp på Hassjömyra, Bureå, som son till Eva och Fred Holmqvist och bror till Åke.

Han träffade sitt livs kärlek, Britt-Marie, i april 1958 och de förlovade sig samma månad tre år senare. 1963 gifte de sig i Bureå kyrka. Tillsammans bodde de några år i Göteborg. Där började Bernt jobba inom VVS, som han under två år utbildat sig inom genom yrkeshögskolan. Det var också i Göteborg som de välkomnade sitt första barn, sonen Tore, 1965. Två år senare återvände familjen till Bureå och där föddes sonen Arne 1968. Samma år påbörjades husbygget på Skolgatan, som stod klart redan våren därpå. 1972 föddes dottern Nina.

Ledig tid blev till många tusen mil på väg mot nya äventyr, om vintern i fjällvärlden med slalom och skoter, om somrarna i form av husvagnsliv på campingar i Sverige och så småningom även i Europa. Alltid med dansmusik i högtalarna. Något som också sex barnbarn som varje sommarlov fick spendera en helg på camping och djurpark i Lycksele blev varse. Det var också ofta dansen som lockade Bernt och Britt-Marie till annan ort. Hemmavid spenderades istället ledig tid i stugan i Burvik som övertogs 1990. Under tre decennier blev den en välbesökt och omtyckt samlingspunkt för familj och vänner.

Fram till pensionen 2007 arbetade Bernt åt Skellefteå Kommun. Han var både involverad och engagerad i bygget av reningsverket på Tuvan, där han senare blev arbetsledare fram till slutet av sitt betalda arbetsliv.

Det obetalda fortsatte och det tyckte han var minst lika roligt. Det tog han sig an med samma lugn, stora uppfinningsrikedom och sin välkända förmåga för planering.

Bernt sa ofta att det löser sig. Det gjorde det alltid också, tack vare att han alltid fanns där med en hjälpande hand – för oss alla. Blev en cykel stulen fixade han en ny från delar han sparat i garaget, utifall att. Behövdes det någon att övningsköra med anmälde han sig till handledarkursen direkt. Behövde PRO en styrelsemedlem till satt han där – inte för att ta beslut utan för att göra det som beslutats. En sann allt i allo för alla, från att ställa upp inom Bureå IF med allt från att bygga en egen skridskoslip, slipa skridskor och skjutsa spelare, till att skotta uppfarter, reparera bilar, fixa husvagnar, dra avlopp och renovera hus. Alltid ivrig att komma igång, ofta innan han ens fått frågan, och alltid utan att be om något i retur. 

Bernt var en person som gjorde avtryck. Var det inte med ord så var det genom handling. I det tomrum han lämnar efter sig hos familjerna till sin Britt-Marie, sina tre barn, sex barnbarn, sex barnbarnsbarn och sina många, många vänner, är det en tröst att så mycket av hans själ finns kvar i de oräkneliga projekt han helhjärtat ägnat sig åt – och den kunskap han delade med sig av till så många under tiden.

Kvar finns även många fina minnen, roliga historier och vetskapen om att vad vi än stöter på, så löser det sig.

Familjen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!