Råder det en kompetensurlakning i norr?

Jakten på kompetens står högt på företagares priolista. Det handlar både om det långsiktiga perspektivet att få fler att utbilda sig till de yrken där det finns efterfrågan. Men det finns också direkt akuta utmaningar som borde vara enkla att rätta till.

– "Reseavdrag för pendling kommer troligtvis att försämras. Vilket i många fall ytterligare försvårar möjligheten att få medarbetare att ta ett jobb en bit längre bort", skriver Norrans gästkrönikör Maud Spencer.

– "Reseavdrag för pendling kommer troligtvis att försämras. Vilket i många fall ytterligare försvårar möjligheten att få medarbetare att ta ett jobb en bit längre bort", skriver Norrans gästkrönikör Maud Spencer.

Foto: Maria Hedenlund

Gästkrönika2022-10-13 20:30
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag driver ett internationellt familjeföretag. Det var min pappa Bill Svensson och hans svåger Hans Carlsson som startade företaget för 30 år sedan. Ungefär hälften av våra produkter exporteras, framförallt till Europa, men det är hemmamarknaden som växer mest.

En av utmaningarna för oss och för de flesta företagen i norr är att få rätt personal. Som är nyckeln för att kunna växa. Eller fortsätta verka här uppe i norra Sverige. 

Att underlätta företagens kompetensförsörjning finns därför på de flesta företagens önskelista.

Paradoxalt nog är det nämligen så att trots hög arbetslöshet, har många företag svårt att få tag i arbetskraft. Vilket i värsta fall leder till att företag måste dra ned på verksamheten.

I många fall handlar det bland annat om de ökade bränslepriserna. Pendlingsavstånden i vår region är stora och priserna har nu nått en nivå som gör att det för många inte längre lönar sig pendla de mil som ofta behövs. 

Många väljer att sluta pendla och istället ta jobb, med lägre kompetenskrav och lön, på hemorten. Andra väljer att inte ta något jobb alls.

Konsekvensen för den person som tar ett jobb med lägre lön – eller lever på a-kassa – blir att den disponibla inkomsten landar på samma eller till och med högre nivå när pendlingen försvinner ur bilden. 

Till detta kommer att skattereglerna för reseavdrag för pendling kommer att försämras vilket i många fall ytterligare försvårar möjligheten att få medarbetare att ta ett jobb en bit längre bort.

Konsekvensen av höga reskostnader och ofullständiga reseavdrag blir att kompetensförsörjningen försvåras. Då företag i glesbygd eller i norra Sverige behöver söka medarbetare inom ett mer begränsat geografiskt område. 

För samhället innebär detta att den ekonomiska aktiviteten i företagen begränsas. Färre jobb skapas. Alla de nyttor företag bidrar med minskar. Och, inte minst, de totala skatteintäkterna blir lägre.

Vi får ofta höra att regionen vill ha fler företag och att företag ska anställa fler medarbetare. Det vill jag också. Så budskapet är att det måste bli mer lönsamt att arbeta. Det får som exempel inte vara för dyrt att pendla.