Vill vi också främja ett ökat bostadsbyggande

Vill måste vi vara beredda på att anpassa hyresnivåerna till vad som är skäligt ur ett kostnadsperspektiv.

Att bygga billigare är i dagsläget en utopi.

Att bygga billigare är i dagsläget en utopi.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Replik2020-06-01 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik på Lillemor Göransons (ordförande Hyresgästföreningen Norrland) och Elisabeth Ennefors (förhandlingschef Hyresgästföreningen Norrland) debattartikel ”Fri hyressättning leder inte till fler bostäder” publicerad i Norran och på norran.se måndagen den 18 maj 2020.

I en debattartikel i Norran (18/5 2020) skriver Lillemor Göranson och Elisabeth Ennefors från Hyresgästföreningen Norrland att bostadskrisen skulle bli värre om fri hyressättning i nyproduktion infördes.

De hänvisar till att köpsvaga grupper inte kommer att ha råd att betala dessa hyror.

Det som de däremot inte verkar ägna en tanke åt är de bostäder som frigörs när bostadsmarknaden utökas.

För att skapa fler bostäder behöver det byggas mer.

Det är tydligt att reformbehovet var stort redan när januariöverenskommelsen formulerades. I coronakrisens kölvatten kommer nödvändigheten av investeringsfrämjande åtgärder att bli ännu viktigare.

Vi håller med om att alla har rätt till ett tryggt hem. Det är därför som det behöver byggas mer. Men att lösningen, som Hyresgästföreningen föreslår, skulle vara att bygga billigare är i dagsläget en utopi.

Det låter mer som en fin tanke än som en realistisk lösning. Det är svårt att pressa produktionskostnaderna ytterligare och samtidigt verka för ett ansvarsfullt samhällsbyggande med sunda och säkra byggprojekt.

Vill vi verkligen främja ett ökat bostadsbyggande och fler hyresrätter behöver vi också vara beredda på att anpassa hyresnivåerna till vad som är skäligt ur ett kostnadsperspektiv.

De köpsvaga gruppernas ekonomi bör i stället lösas genom bostadsbidrag och andra sociala bidrag.

Den ökade friheten för hyresvärdar och för enskilda hyresgäster kommer dessutom att balanseras mot ett fortsatt starkt konsumentskydd och ett skydd mot oskäliga hyreshöjningar.

Vi anser att regeringen, tillsammans med den redan pågående utredningen om effektivare hyresförhandlingar, har en unik möjlighet att inom ramen för januariöverenskommelsen skapa helt nya möjligheter på hyresbostadsmarknaden.

Något som kommer att ge fler människor tak över huvudet, samtidigt som det kollektiva förhandlingssystemet stärks.