Skellefteå växer – trist när asfalten tar över

Att stan växer har ingen missat, men man kan undra varför det framför allt byggs inom stadsgränserna? Vet man med säkerhet att alla föredrar asfalt utanför dörren?

Insändarskribenten tycker att man borde bygga mer utanför stan istället för att förtäta centralorten.

Insändarskribenten tycker att man borde bygga mer utanför stan istället för att förtäta centralorten.

Foto: Lars Eriksson

Insändare2020-09-20 19:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Varför inte bygga på landsbygden, till exempel i Fällbäcken, Boviken, Tjärn, Skråmträsk eller någon annanstans. På platser där det är lite grönt kring den egna tomten, där det finns lite att aktivera sig med ute sedan man kommit hem.

Varför inte bygga radhus, parhus eller villor så köparna får valmöjlighet? Det första intrycket man får av sin bostad har stor betydelse om man sedan kommer att trivas. Bolagen som bygger kan ju via broschyrer visa rumsindelningarna så att de som ska flytta in får en aning hur husen kommer att se ut.

Många familjer som kommer att flytta till Skellefteå har aldrig varit så långt norrut, så det är viktigt de får en aning om hur det ser ut dit de flyttar. Förhoppningsvis blir det många barnfamiljer och de föredrar nog att bo på marknivå eftersom de har barnvagnar och allt annat som hör till.

Är själv för tillfället i Umeå där jag hör många som jobbar i stan, men bor cirka två utanför. Om man i Skellefteå räknar två mil blir det ett mycket större område att bygga på än vad som sker nu. Umeå växer enormt till de boendes fördel, men
Skellefteå är för liten stad med så många höghus. Det blir endast asfalt och de gröna små fläckarna försvinner. Stelt och trist när varje decimeter tas till vara. Det blir trångt och instängt bland parkeringshusen.

Som det planeras nu ser det ut som att man vill lägga ner landsbygden. Är det högre status att bo inom stadsgränsen?

Låt landsbygden leva