Med spaden i backen siktar de redan på ny mark

Med succéprojektet Lärkfalken i pipen, där 17 välplanerade par- och enbostadshus sålde slut på nolltid, planerar man redan för ett liknande projekt. ”Det är samma typ av bostäder och det kommer ungefär bli lika många”, säger Staffan Hagström, projektledare på Ekeblad Bostad som nu etablerar sig i Skellefteå.

Foto: Elin Karlsson

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2020-11-19 16:13
Detta är ett annonssamarbete.

Det nya bostadsområdet Lärkfalken ligger vackert inbäddat i den norrländska tallskogen intill sjön Falkträsket, en bit väster om centrala Skellefteå. När säljstarten för par- och enbostadshusen i projektet kom igång sålde de slut osedvanligt fort. 
– Det var ett jättestort intresse från allmänheten, vi sålde slut på bostäderna på ett par veckor. Otroligt kul, säger Fredrik Lindfors på Svensk Fastighetsförmedling som ansvarat för försäljningen.

Samarbetet med bostadsutvecklaren, Ekeblad Bostad, beskriver han som gott.
– Samarbetet har fungerat utmärkt hela vägen, liksom oss sätter de kvalitet och service högt. 

Det första spadtaget för Lärkfalken togs 4 november. På plats fanns uppskattningsvis ett tiotal nyfikna, blivande bostadsägare tillsammans med mäklare, NCC samt representanter från kommun och Ekeblad Bostad.
– Det här projektet är vårt nordligaste hittills, även om vi också snart ska byggstarta ett projekt i Luleå. Det känns jätteroligt att vi fått möjlighet att etablera oss här, det råder en fantastisk framtidsanda här i Skellefteå och kommunen har varit väldigt proffessionella, säger Staffan Hagström, projektledare för Lärkfalken på Ekeblad Bostad. 

undefined

Ekeblad Bostad bildades för tio år sedan i samband med byggandet av ett radhuskvarter strax utanför Örebro. Sedan dess har många bostadsområden tagit form och man kan snart stoltsera med hela 1000 färdigställda bostäder i landet. 
– Vår vision är att skapa bostäder som fler har råd med, utan att tumma på kvalitén. Det gör vi genom att vara smarta med kvadratmetrar, standardisera våra arbetsprocesser och ett stort fokus på lärande. Istället för att ta fram nya bostäder till varje område förbättrar vi samma typer vi uppfört tidigare.

Trots detta, poängterar Staffan, läggs alltid stor vikt vid att anpassa arkitekturen till omgivningen.
– Om vi bygger i Skåne så väljer vi ofta puts- eller tegelfasad, nu när vi tar oss längre norrut är det givetvis trä som gäller. Vi vill tillvarata karaktären som finns i området.

Bostäderna på 115 kvadratmeter är yteffektiva och väl genomtänkta och byggs i utförandet fem rum och kök. Med helkaklade badrum, parkettgolv och vitvaror från välkända leverantörer, ihop med andra bekvämligheter som anlagd trädgård och carport, krävs det inte mycket av den som flyttar in. Dessutom kan man välja till både solceller och elbilsladdare till sin bostad, om man önskar. Kort och gott är det bara att flytta in och installera sig i sitt nya hem.
– En nyproducerad bostadsrätt är smidigt på många sätt. Dels i form av att kostnaderna är förutsägbara, dels att man slipper lägga tid på renovering och istället kan fokusera på roligare saker. Genom att bygga i bostadsrättsform kan vi hålla en lägre insats jämfört med äganderätter, det blir ett lättare steg in på bostadsmarknaden för många. 

undefined
Det första spadtaget är taget och resultatet ska bli 17 par- och enbostadshus i Skellefteå.

 Preliminär inflyttning är redan om ett år. I slutet av 2021 väntas bostäderna fyllas med liv.
– Vi upplever att det ofta blir en bra samhörighet i de här områdena där alla flyttar in samtidigt. Det blir en stark gemenskap och bra grannsamverkan, och det är roligt att se. 

Eftersom Lärkfalken väckte mångas intresse var det flera som blev utan bostad. För dem kommer Staffan Hagström med lugnande besked:
– Vi har ett nytt projekt på gång i Tuböle i Skellefteå. Förhoppningen är att komma igång där ordentligt i vår. Det är samma typ av bostäder och det kommer ungefär bli lika många som i Lärkfalken, säger han.

Mäklaren, Fredrik Lindfors, misstänker att intresset kommer vara lika stort för en bostadsrätt i Tuböle.
– Jo, det tror jag. Sen kan det förstås skilja lite beroende på att det ligger i en helt annan del av Skellefteå, men jag tror att vi kommer få se ett stort intresse där också, säger han.

Karta: Skellefteå
Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister på Norran.