Byggbranschen är alltför viktig för att pausas

För att Sverige snabbt ska kunna återhämta sig efter coronapandemin behöver vi en stabil och kontinuerlig samhällsbyggnadssektor.

Det är viktigt att tänka nytt och ställa om för att hålla hjulen rullande.

Det är viktigt att tänka nytt och ställa om för att hålla hjulen rullande.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Debatt2020-05-31 20:55
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Byggkonjunkturen riskerar att påverkas av coronakrisen.

Det bekräftas i samtal med våra medlemsföretag.

Stora projekt som Västra länken riskerar förseningar.

För att klara av den potentiella nedgången i byggbranschen gäller det att vara modig och innovativ.

En stor del av den innovativa kompetensförsörjningen hittar vi hos byggföretagen. Och för de som inte har möjlighet att ta fram egna resurser, för att locka folk till branschen, finns till exempel Galaxen Bygg AB.

Det är ett icke-vinstdrivande företag som på uppdrag av byggbranschen har kontakt med drivna individer som inget hellre vill än att få ett jobb i samhällsbyggnadssektorn. En del av dem har mångårig utbildning och erfarenhet.

Vi får heller inte glömma alla de som studerar till ett jobb i samhällsbyggnadssektorn. De kommande fem åren behöver vi 50 000 nya personer till vår bransch. Och det bara för att täcka pensionsavgångarna.

Personerna som studerar till ett byggjobb, oavsett om det är via Yrkesvux, högskolan, yrkeshögskolan eller liknande, är viktiga för att vi ska kunna fortsätta bygga de hem vi bor i och de vägar vi åker på.

Vi anser att byggbranschen är alltför viktig för att kunna pausas. För att Sverige snabbt ska kunna återhämta sig efter coronapandemin behöver vi en stabil och kontinuerlig samhällsbyggnadssektor.

När arbetskraft blir låst i hemlandet behöver branschen ställa om.

Det finns även möjlighet att få anställningsstöd. Något som regeringen gått ut med kan förlängas med ytterligare ett år.

Anställningsstöden är vad vi skulle vilja kalla en ”win-win-win-situation”.

Det är en vinst för individen, som får möjlighet att jobba i stället för att gå på bidrag. Det är en vinst för företaget som får subventioner, samtidigt som man ger kompetensförsörjning till branschen.

I slutändan är det också en vinst för samhället som i den ansträngda statskassans tidevarv slipper betala ut a-kassa och socialbidrag. I stället får de en skattebetalande individ.

Vi vet att det finns massvis med innovation i branschen för att möta kompetensbristen.

Alla lösningar välkomnas.

I dessa tider är det viktigt att tänka nytt och att alla ställer om för att hålla hjulen rullande.