AIK vände och vann – upp som ny tabelltvåa

En dålig första period och 0–2 på tavlan. Då visade Skellefteå AIK toppklass och vände och vann med 3–2 mot tabelljumbon Linköping.

Efter 0–2 och en dålig första period visade AIK styrka på nytt när man vände och vann mot Linköping.

Ishockey2020-10-17 20:14

När många trodde att AIK skulle ta kommandot kom istället Linköping ut klart bäst i första perioden. Det ledde till tidigt powerplay för bortalaget – ett numerärt överläge man utnyttjade då Markus Ljungh sköt ett oväntat skott från kanten som Gustaf Lindvall nog borde ha tagit.

Den första perioden var LHC:s från start till mål. Man hade 19–6 i skott och även en 2–0-ledning i paus efter att Oula Palve satte pucken snyggt lågt i bortre stolpen – dessutom stående på knä efter att han blev trippad strax dessförinnan.

I andra perioden var det dock total scenförändring. AIK hade allt spel och under långa stunder hade bortalaget svårt att ens ta sig ut ur egen zon.

Mellanakten blev Andreas Wingerlis då han stod för dubbla mål. Det sista i powerplay och med endast två sekunder kvar på klockan då Wingerli bara slängde iväg ett skott från kanten. Noterbart är att poängkungen Jonatan Berggren hade assist på båda fullträffarna.

I tredje perioden fortsatte AIK:s tryck. Till sist kom också 3-2-målet när Tuomas Kiiskinen snappade upp en lös puck och prickade det tomma målet i en kontring.

Det var återigen en period där LHC i stort sett inte hade någonting. I alla fall fram till knappt fem minuter kvar då Jonathan Johnson drog på sin en utvisning i egen zon.

Då hade LHC ett par vassa lägen, ofta med Filip Berglund som regissör. Men AIK och Lindvall löste det.

I slutminuterna var AIK närmare 4–2 än vad LHC var 3–3. Men det blev inga fler mål och AIK vann igen och är nu ny tabelltvåa.

Noterbart är att LHC endast hade fem skott under matchens sista 40 minuter...

FAKTA

Skellefteå AIK–Linköping 3–2 (0–2, 2–0, 1–0)

Målen: 0–1 (3.41) Markus Ljung, spel fem mot fyra (Broc Little, Andrew Gordon), 0–2 (13.43) Oula Palve (Niko Ojamäki, Jarno Kärki), 1–2 (30.13) Andreas Wingerli (Jonatan Berggren, Petter Granberg), 2–2 (39.58) Andreas Wingerli, spel fem mot fyra, (Joakim Lindström, Jonatan Berggren), 3–2 (48. 02) Tuomas Kiiskinen.

Skott: 35–24 (6–19, 16–3, 10–5)

Utv-min: 10–4.

Tekningar: 25–30.