Må bästa låtskrivare vinna mello, oavsett kön

Melodifestivalen är en tävling i musik. En tävling där skillnaden i kroppskonstitution inte har någon betydelse.

2012 vann Loreen Eurovision Song Contest med Euphoria. Det hade hon inte kunnat göra om tävlingsreglerna för Sveriges största musiktävling skrivs om. Det var fel kön på kompositörerna.

2012 vann Loreen Eurovision Song Contest med Euphoria. Det hade hon inte kunnat göra om tävlingsreglerna för Sveriges största musiktävling skrivs om. Det var fel kön på kompositörerna.

Foto: Jessica Gow/TT

Ledare2020-06-04 07:00
Detta är en ledare. Norran är partipolitiskt obunden med beteckningen frisinnad.

Sverige är ett land där jämställdhetens ideal väger tungt.

Vi diskuterar löneskillnader och karriärvägar, föräldraskap och kvotering. Vi diskuterar hur vi bemöter flickor och pojkar.

Vi synar könsfördelningen i politiken, på tränarbänkarna, i ledningsgrupper och bolagsstyrelser.

Allt det där är oerhört viktigt. Vi får aldrig tappa jämställdhetsperspektivet. Varken i vardagen eller någon annanstans.

Men ibland går det lite för långt.

Nu har Sveriges Television tagit på sig tänkarmössan.

Resultatet av tankemödan: I bästa fall en missriktad välvilja mot kvinnliga text- och låtskrivare.

I reglerna för nästa års upplaga av Melodifestivalen står det: ”Det är SVT:s avsikt att till Melodifestivalen 2022 införa ett krav på att alla bidrag som är skrivna av fler än en upphovsperson ska ha minst en kvinnlig kompositör eller textförfattare.”

Man kan väl säga att SVT vill så väl att det blev ack så fel.

Att kvotera in låtskrivande och textförfattande kvinnor i bidragen till Melodifestivalen är ingen stor grej. Småpotatis i det stora hela. Världen blir inte mer jämställd, tävlingsbidragen blir inte bättre. Vad det handlar om är principer.

Att jämställdhet handlar om är att ge kvinnor och män samma möjligheter, rättigheter och skyldigheter. Ingenting annat.

Vad jämställdhet inte handlar om är positiv och negativ särbehandling. Inte bara utifrån kön. Utan också utifrån bland annat bakgrund, sexuell läggning och religiös tillhörighet. Varje gång ett samhälle frångår principen att den bäst kvalificerade ska få uppdraget/jobbet försöker man bekämpa en sorts diskriminering med en annan.

Tiderna förändras. Det var länge sedan en schlager innehöll tre komponenter: vers, refräng och stick. Dagens och morgondagens bidrag lär varken bli bättre eller sämre av att andelen kvinnliga låtskrivare och textförfattare ökar.

”Fel låt” kommer fortfarande att vinna.

Melodifestivalen är en tävling i musik. En tävling där skillnaden i exempelvis muskelmassa och kroppskonstitution inte har någon som helst betydelse för utgången. Därmed borde det också handla om en tävling på lika villkor för alla.

Dessutom är det för publiken tämligen ointressant vem som knåpat ihop tävlingsbidraget.

Att Sveriges Television frångår den principen är beklagligt.

Det finns många andra och betydligt bättre sätt att bekämpa de orättvisor som diskriminerar. För de ska bekämpas.