De galna genierna fÄr oss att sikta mot stjÀrnorna

Förra helgen sköts den första Space X-raketen upp pĂ„ uppdrag av amerikanska rymdmyndigheten NASA.

Förra helgen sköts den första Space X-raketen upp pĂ„ uppdrag av amerikanska rymdmyndigheten NASA.

Foto: Chris O’Meara/AP Photo/TT

Ledare2020-06-05 07:00
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

FrifrÀsaren Elon Musk började nÀstan grÄta i en CBS-intervju 2015 nÀr han kommenterade att den första mannen pÄ mÄnen, hans stora idol Neil Armstrong, ansÄg att det Àr fel att kommersiella aktörer ger sig ut i rymden.

”Min ambition Ă€r att göra det möjligt för vem som helst att fĂ„ uppleva rymden”, framhĂ€rdade Ă€ndĂ„ Musk.

I lördags strÄlade han.

Med all rÀtta.

Hans företag Space X sköt upp en raket frÄn Kennedy Space Center i Florida med tvÄ astronauter ombord. PÄ söndagen dockade den med den internationella rymdstationen som ligger i omloppsbana runt jorden.

Space X skrev historia i helgen. Aldrig tidigare har en privat aktör i USA tagit sig till rymden.

Elon Musk har arbetat hÄrt i tvÄ decennier för att kunna genomföra bragden.

Han Ă€r inte bara visionĂ€r och Ă€gare, utan ocksĂ„ chefsingenjör, och sa före uppskjutningen att om den gĂ„r bra ska teamet pĂ„ Space X och Nasa fĂ„ beröm – ”men gĂ„r det snett Ă€r det mitt fel”.

Minst tre tidigare försök har misslyckats.

Men Elon Musk ger aldrig upp.

Drivkraften Ă€r att göra framtiden mer positiv och rik pĂ„ möjligheter. Han vĂ€grar bokstavligen att acceptera att ”the sky is the limit” och har stĂ€llt in siktet pĂ„ att kolonisera planeten Mars.

GÄr allt vÀl denna gÄng kommer Space X att lÄta ytterligare astronauter resa ut i rymden i augusti och pÄbörja försÀljning av biljetter till kommande rymdresor.

Elon Musk Ă€r i sanning en fritĂ€nkare och hjĂ€lte. Han skulle ha platsat vĂ€l i Apples legendariska reklamfilm dĂ€r genier – Pablo Picasso, Mahatma Gandhi, Alfred Hitchcock, Albert Einstein, Maria Callas – passerar revy nĂ€r Steve Jobs lĂ€ser texten:

”Det hĂ€r Ă€r till de galna. De missanpassade. Rebellerna. BrĂ„kmakarna. De som ser pĂ„ saker och ting annorlunda. De som inte tycker om regler och som inte har respekt för status quo. Du kan citera dem, du kan vara oense med dem, glorifiera dem, eller förtala dem. Men du kan inte negligera dem. För de förĂ€ndrar saker. De för mĂ€nskligheten framĂ„t. NĂ„gra ser dem som galningar, vi ser genier. För de som Ă€r galna nog att tro att de kan förĂ€ndra vĂ€rlden – de gör just det.”

SĂ„ sant.

SĂ„ vackert.

Fler borde tÀnka stort, grandiost. För det Àr sÄ en Ingvar Kamprad kan skapa ett Ikea. Eller en Jeff Bezos ett Amazon.

Dessa entreprenörer har gjort vardagsting bÀttre och billigare för miljoner mÀnniskor.

Jeff Bezos har ocksĂ„ han ambitioner att nĂ„ stjĂ€rnorna. Hans rymdfĂ€rdsföretag Blue Origin Ă€mnar ”bygga en bro till rymden sĂ„ att vĂ„ra barn ska kunna bygga framtiden”.

PÄ kort sikt ska de transportera mÀnniskor högt upp i jordens atmosfÀr för att rekreativt uppleva tyngdlöshet.

Hoppas ocksÄ att hans Amazon snart kommer till Sverige och revolutionerar vÄra liv. Inte bara genom att leverera varor inom 48 timmar, utan Àven coronatester till folket.

Notera att ocksÄ att Bill Gates donerar miljarder till att ta fram ett vaccin till mÀnskligheten för att sÀtta p för coronaviruset.

Entreprenörer – de galna genierna – förtjĂ€nar ibland kritik för sina upptĂ„g och uttalanden. Musk snurrar inte sĂ€llan loss pĂ„ Twitter. Men som fenomen ska de hyllas och höjas till skyarna.