Politiker agerar fackförening för de välbärgade

När jag följer de politiska diskussionerna blir jag fundersam. Det enda som existerar verkar vara att sänka skatterna för att öka konsumtionen. Jag tycker att det fattas några funderingar, exempelvis vilken typ av konsumtion som kommer att öka och hur detta påverkar miljön här på jorden.

Politiken stimulerar lyxkonsumtionen samtidigt som detta påverkar miljön negativt, skriver insändarskribenten.

Politiken stimulerar lyxkonsumtionen samtidigt som detta påverkar miljön negativt, skriver insändarskribenten.

Foto: Nesvold, Jon Olav

Insändare2020-11-03 19:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Alla är i dag medvetna om att den västerländska livsstilen har stor negativ inverkan på miljön och vars skador främst drabbar människor i fattiga länder. Är det då verkligen moraliskt riktigt att kräva skattelättnader för att stimulera vår lyxkonsumtion som samtidigt försämrar levnadsvillkoren för utsatta människor? Extra magstarkt blir det när man samtidigt går in och kräver att biståndet till dem skall minska.

Ett bättre alternativ vore att minska skatteavdragen för höginkomsttagare och använda pengarna till att öka bemanningen inom vård, skola och omsorg. Det skulle medföra att fler människor kommer i arbete, samtidigt som de välbärgade får mindre utrymme för lyxkonsumtion som orsakar stora påfrestningar på miljön.

Tyvärr verkar dock flera politiska partier inte inse konsekvenserna av sina ageranden utan fortsätter att fungera som övergripande fackförening för de välbärgade, istället för som ansvarstagande medmänniskor.

BN