Jag är stolt över att bo i en stad där vi firar regnbågens mångfald

17 februari 2017 19:28

För tredje året i rad anordnas den här veckan Skellefteå Pride. En vecka som kröns i dag, lördag, med den stora Pride-paraden.

Jag är otroligt stolt över att bo i en stad där människor sluter upp i tusental för att visa sitt stöd för den självklara rätten att få vara och älska vem man vill.

Men det finns naturligtvis en betydligt allvarligare grund till varför denna manifestation är så viktig. I grunden handlar det faktiskt om liv eller död.

Enligt Brottsförebyggande rådetanmäldes 2015 drygt 600 hatbrott där grunden var sexuell läggning. Samma år anmäldes drygt 60 fall av hatbrott med transfobiska motiv.

I dag är homosexualitet förbjudet i 76 av världens 200 länder. Det visar statistik från ILGA-Europe(International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association).

Ser vi till Europa så ligger Azerbajdzjan i botten, tätt följt av Ryssland och Armenien, när organisationen mätervar det är bäst respektive sämst att leva som HBTQ-person i Europa i dag. I topp ligger Malta, Belgien och Storbritannien.
 Sverige hittar vi först på tolfte plats, vilket är ett fallmed sex placeringar jämfört med 2015.

I maj 2016 påtalade Magnus Kolsjö, vice förbundsordförande i RFSL till Dagens Nyheter, att det finns flera förklaringar till det här tappet.

– Sverige saknar i dag ett tydligt rättsligt skydd för transpersoner i hets- och hatbrottslagstiftningen. För en tid sedan lämnade en utredning ett förslag om att rätta till detta. Denna viktiga lagstiftning måste komma på plats snarast så att transpersoner kan få samma skydd som andra utsatta grupper, säger han till tidningen.

Till tidningen säger Kolsjö också att denna försämring i rankningen till del beror på att Sverige blivit sämre på att erbjuda skydd för människor som flyr undan förföljelse på grund av sin sexualitet.

Och även i Skellefteå gör sig denna intolerans påmind, vilket Norran berättadeom i oktober när vi granskade nazismen i Norrland.

Det dröjde nämligen inte länge efter att RFSL Skellefteå flyttat in på Strandgatan som deras lokaler utsattes för vandalisering, när någon sprayade ”Krossa homolobbyn” på byggnaden. Efter det har flera klistermärken med samma budskap satts upp och även ”antihomoaffischer” har klistrats på fönstren.

Det finns alltså all anledning att fortfarande stå upp för de mänskliga rättigheterna och att fortsätta kämpa för allas självklara rätt att leva sitt liv fullt ut.

”Den stora tragedin är inte de onda människornas brutalitet utan de goda människornas tystnad”, sade Martin Luther King.

Låt oss minnas de orden en dag som denna.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa