Jobba i äldreomsorgen - då behöver du inte något privatliv

30 september 2015 05:59

Ni vill locka fler ungdomar till kommunens äldreomsorg. Ni vill att vi ska känna oss stolta över att arbeta åt Skellefteå kommun, och detta är tacken?

Jag kan inte rekommendera någon att söka sig till kommunens äldreomsorg. De som söker sig hit ska vara säkra på att de inte behöver något privatliv.

Du har i sommar åkt runt på arbetsplatserna och låtsats vara intresserad av våra synpunkter, när det faktiskt redan är bestämt att vi ska jobba fler helger. Snacka om att vi känner oss lurade och besvikna över att du inte vågat stå för och berätta vad som egentligen varit på gång. Nej, istället så har du gjort en film som vi fått se. Fegt!!

Har du överhuvudtaget tänkt på hur familjer och närstående drabbas? Många har sin respektive borta på veckorna och de bara kan träffas på helgerna. Många kanske inte får tillbringa någon helg tillsammans eftersom mannen eller kvinnan också jobbar varannan helg och dessutom har olika semesterperioder.

Hur blir det för ensamstående? Det finns inte så många kvälls- och helgdagis runt om i kommunen. Alla kan faktiskt inte ta hjälp av anhöriga.

Personalen jobbar kvällar och helger, och alla storhelger. Hur ofta jobbar ni chefer kvällar och helger/storhelger? Vad gör att ni chefer slutar tidigt dag före röd dag och kan vara lediga på helgerna? Det är faktiskt vi som utför arbetet. Även på helger så uppstår situationer när vi behöver hjälp av en chef. Ni vill minska på sjukskrivningar och bristen på vikarier, men nu är du nog helt fel ute. Det kommer att bli fler sjukskrivningar, arbetet ger psykisk och fysisk ohälsa.

En starkt bidragande orsak till att människor kommer att rata vårdyrket för ingen vill tillbringa fler helger på jobbet.

En sista sak, plocka bort ordet medarbetarsamtal för det existerar inte, vi känner oss inte som medarbetare utan snarare slavar.

Snart sjukskrivna ”medarbetare”

Svar direkt

Det viktigaste för mig i mitt jobb är det uppdrag jag har från politiken: att vi ska ha en äldre- omsorg där den äldre ska känna trygghet och få möta medarbetare med rätt kompetens, att vi gör rätt saker varje dag utifrån den äldres behov.

Därför jobbar vi bland annat med genomförandeplaner, där den äldre är medskapande och tillsammans med närstående och kontaktperson har en dialog för att säkerställa behoven och följa upp att det blev bra.

Jag vill också att ni som medarbetare ska ha det bra och trivas. Det är tråkigt att ni upplever arbetssituationen som ni beskriver. Det skulle därför vara bra om signaturen ”Snart sjukskrivna medarbetare” tog kontakt med mig så vi kan träffas och jag får ta del av de synpunkter och förslag som finns för att öka arbetsglädjen och för att kunna göra det så bra som möjligt för de äldre.

Ejja Häman Aktell

Äldreomsorgschef

Skellefteå kommun

 

Oro för äldres vård och omsorgPersonalpool förstärks genom statliga stimulanspengar för äldreomsorgenBrukare och personal betalar med hälsan för politikernas besparingarVi är många som inte vill klättra med dig
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa