Varför är inte travresultaten med i Norran längre?

Trav är landsbygdskultur menar insändarskribenten.

Trav är landsbygdskultur menar insändarskribenten.

Foto: Fredrik Hagen

Insändare2020-07-06 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Varför har man en lokaltidning? Jo, för att man vill läsa om lokala reportage, ta del av lokala nyheter och lokala sporthändelser inklusive resultat. Men när Norran bytte ägare försvann helt plötsligt travresultaten. Inte en rad, inte en siffra finns med, varken från Midsommartravet i Skellefteå eller nu senast från kvällstravet i Lycksele.

Trav är landsbygdskultur och inte bara ett spel. Många läsare är intresserade av att veta hur det gick i travet, eftersom de kanske är bekanta med ägaren, uppfödaren eller tränaren. Det borde tillhöra en lokaltidnings uppgifter att tillhandahålla den informationen, som dessutom är gratis.

Att reducera travbevakningen till ett komprimerat referat av rubrikloppen är en käftsmäll mot alla travintresserade läsare. Särskilt i tider som dessa, då ingen tillåts se tävlingarna från publikplats. Censuren tycks dock vara riktad exklusivt mot travtävlingar, eftersom tidningen publicerar alla andra typer av sportresultat med tabeller och allt.

Ännu en käftsmäll mot prenumeranterna delas ut, när Norran på familjesidorna ägnar helsidesreportage åt stockholmare som fyller år utan att dessa jubilarer har någon som helst anknytning till den bygd som Norran utger sig för att vara lokaltidning för. Det sker dag efter dag. Dessa reportage är inköpta av TT som endast bevakar kungariket Sverige från Stockholm och söderut. Fenomenet kan bäst kan beskrivas som redaktionell kolonialism.

Att någon som bor och arbetar inom Norrans spridningsområde skulle vara värd att uppmärksammas är naturligtvis inte att tänka på. I alla fall inte så länge det finns en oändlig källa med stockholmare att ösa ur.

Bernt Karlsson

Svar direkt

Förutsättningar för lokaltidningarna har förändrats kraftigt de senaste åren. För att kunna finnas kvar behöver vi samarbeta mer på vissa områden, göra kompromisser samt prioritera våra egna resurser hårdare. På Norran väljer vi att lägga mest kraft på lokala händelsenyheter och på sådan samhällsrapportering som är viktig för vårt demokratiska uppdrag. 

När det gäller resultatrapporteringen av travet stämmer det att vi fortfarande inte riktigt hittat rätt. Det har flera förklaringar. När det gäller kvällstrav och alla andra sena sporter hinner vi helt enkelt inte få in resultaten i tidningen eftersom Norran numera har en tidigare tryckstart. Sedan vi bytte tekniska plattformar för hur tidningen görs saknar vi dessutom mallar för att kunna lägga in resultattabeller från sporter som hanteras lokalt. Det påverkar inte bara travet utan även exempelvis simning och friidrott. Någon censur handlar det alltså inte om, utan om praktiska förutsättningar. Vi jobbar på en lösning och ambitionen är absolut att få med travresultaten framöver. 

 Helena Strömbro Ershag, redaktionschef Norran

Läs mer om