Underkända gravstenar – men vi underrättades aldrig

Testdragning av gravstenar i Byske.

Testdragning av gravstenar i Byske.

Foto: Karin Israelsson

Insändare2020-06-01 08:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En höst för flera år sedan besiktades gravstenarna i Byske. Käppar var nerslagna på var och varannan grav. Vi skulle bli underrättade om vad som skulle ske våren efter. Ingenting har hänt sedan dess. Det är inte så vackert med pålar nerkörda där man ska plantera växter.

Maria Sandström, Skellefteå pastorat, säger i ett insändarsvar i Norran den 26 maj att vi ska bli underrättade. Efter detta har man ett år på sig att åtgärda felen.Vilka fel och när ska vi bli underrättade? Mycket dåligt skött i alla fall i Byske.

Putte

Svar direkt

Jag instämmer med insändaren att vi inte skött detta tillfredsställande och vi har dessutom gjort olika på pastoratets kyrkogårdar. Men i år tar vi nya tag och ser till att ha enhetliga rutiner. 

Ingen grav kommer till exempel att få en stolpe i blomkullen hädanefter. Från i år skickar vi ett brev till alla gravrättsinnehavare som har gravstenar som underkänts vid tidigare provtryckningar. Till Byske har dock inte breven gått ut än. Från att man fått brevet har man ett år på sig att åtgärda gravstenen. Har man en grav som fått en stolpe, men inte fått ett brev hem kan det bero på att vi saknar aktuella kontaktuppgifter. Då får man gärna höra av sig till oss. 

Nästa provtryckning startar under sommaren i år och inom fem år ska vi ha kontrollerat samtliga gravanordningar på våra kyrkogårdar.

Maria Sandström, chef för fastighet och begravning, Skellefteå pastorat