Skärpning regionen – bli en bättre arbetsgivare

Är det svårare för regionledningen i Umeå att värna om Skellefteå, undrar skribenten.

Är det svårare för regionledningen i Umeå att värna om Skellefteå, undrar skribenten.

Foto: Per Landfors/VK

Insändare2021-11-23 07:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När man via vårdkontakter försöker få kontakt med Morö backe hälsocentral, så är det nästan stört omöjligt. Då man äntligen får kontakt via telefon möts man av luttrad personal som man upplever befinner sig i ett kaos med sköterske- och läkarbrist, vilket tydligen gäller alla hälsocentraler i Skellefteå. Då är det ju mycket allvarligt. 

En tanke slår mig – kan det vara så att regionledningen i Umeå inte förstår eller har kompetens att lösa problemet i Skellefteå då det pågått i så många år. Det måste skapas bra förutsättningar för den personal som finns i vården för att dom ska kunna göra ett bra arbete. Min känsla är att så inte är fallet.

Läser man Norrans artikel den 28 oktober om läkarnas övertid blir man fundersam över vilken arbetsmiljö Region Västerbotten värnar om, det verkar i varje fall inte vara sjukhuset och hälsocentralernas arbetsmiljö. En bra arbetsmiljö bör ju leda till att läkare vill ha regionen som arbetsgivare och därmed ett mindre behov av stafettläkare med kostnadsbesparing som följd. Så frågan är: Är ett felagerande från regionen anledningen till dom ökade kostnaderna?

Bostäder och sjukvård måste nog prioriteras i lika hög grad. Man måste skapa värden som gör att människor av alla yrken vill bo här, annars är nog risken att man väljer att flyga in och flyga ut i stället för att bosätta sig här.

Nu är det dags för politikerna att ställa väckarklockan, nästa år är det val. Men det kanske inte oroar, man litar på de historiska valresultaten.

Frustrerad kommuninnevånare