Det är inte maskiner vi vårdar – det är din mormor

Effektivitet i vård och omsorg premieras högre än omtanke, anser skribeten.

Effektivitet i vård och omsorg premieras högre än omtanke, anser skribeten.

Foto: Lars Eriksson

Insändare2021-02-08 19:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att arbeta i vården innebär fortfarande, i dessa moderna tider, att vi arbetar med människor. Det är fortfarande din mamma, mormor, farfar eller kanske en annan anhörig vi tar hand om och vårdar – oavsett all teknisk och digital utveckling som sker i samhället. Dessa äldre som är i behov av stöd blir inte digitala maskiner eller robotar utan förblir just människor. Människor som du och jag. 

För mig innebär ett professionellt arbete i vården inte att till punkt och pricka kunna utföra mitt uppdrag inom satt tidsram. Absolut inte! Men vad jag lärt mig genom erfarenhet – i arbetslivet, som anhörig och i deltagande i beslutsfattande sammanhang – så är det just detta som förväntas. Gör vi jobbet tidseffektivt så är vi duktiga, kompetenta och professionella medarbetare. Då premieras vi med ett litet lönepåslag och får bekräftelse som anställd. En ganska tragisk utveckling i mina ögon. 

Jag anser att man även borde värdesätta empati, medmänsklighet, medkänsla och ett gott bemötande. Självklart måste man besitta kunskap också. Den absolut mest kompetenta medarbetaren i vården, enligt min uppfattning, är den som kan få den äldre att känna sig sedd, respekterad, lyssnad på och omtyckt. Att den äldre får möta personal som gör sitt allra bästa för att denna äldre ska få en så bra dag som möjligt utifrån omständigheterna de befinner sig i. Att vara lämplig som vårdarbetare innebär så mycket mer än en korrekt genomförd utbildning. 

Glöm aldrig: När du vårdar andra – använd ditt hjärta.

Undersköterskan M