Corona: Får de äldre en värdig vård på sjukhusen?

Ända från Coronautbrottets början har myndigheterna påtalat vikten av att skydda de svagaste i samhället. Fokus har då legat på den äldsta befolkningen, allt för att inte belasta en underdimensionerad intensivvård. För en tant i min ålder kändes det till en början väldigt sympatiskt

Skellefteå lasarett.

Skellefteå lasarett.

Foto: Lars Eriksson

Insändare2020-05-25 06:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När dödstalen sedan skenade och bristerna i åldringsvården uppdagades, kom tvivlet krypande. Vilka var det vi skulle värna?

I Stockholmsregionen är budskapet att covid-19-insjuknade åldringar inte ska skjutsas till en akutmottagning, utan ”för sin egen skull” vårdas i den egna sängen. Anhöriga vittnar om bristande omhändertagande då det bland annat saknas skyddsutrustning för personalen, och näringsdropp och andningshjälp till de sjuka. Yngve Gustafson, seniorprofessor i geriatrik vid Umeå universitet, är mycket upprörd över hur de gamla behandlas och kallar detta för en olaglig åldersdiskriminering.

Jag undrar därför vilka föreskrifter Västerbottensregionen har när det gäller insjuknade vårdtagare på äldreboenden. coronasmittan är långt ifrån över och jag vill veta om insjuknade ”äldre, äldre” i vårt län har möjlighet att få en adekvat och värdig vård på något av länets sjukhusavdelningar.

Christina Ohlsson, Malå

Svar direkt

I Region Västerbotten får alla invånare den vård som de behöver. Det inkluderar förstås även ”äldre, äldre” som vi erbjuder sjukhusvård på samma sätt nu som före pandemin. Faktum är att de skärpta rutiner som vi har infört är skapade just för att skydda de svagaste grupperna i samhället. Många äldre ingår i den kategorin.

Att värna om vad som är bäst för varje enskild patient genomsyrar allt vi gör. Det är väldigt viktigt. Och väldigt komplext. För trots att vi har en sjukhusvård i världsklass är den i vissa fall inte till gagn för patienten. Viss medicinsk vård som krävs vid exempelvis svår covid-19 kan helt enkelt inte en alltför skör människa klara av. 

Vårt fokus blir då att behandla utifrån den individuella patientens förutsättningar och att trösta och lindra för att patientens livskvalitet ska bli så god som möjligt. Det är viktigt att understryka att sådana beslut alltid grundar sig på en helhetssyn över vad som är bäst för varje individ och inte styrs av någon automatik som exkluderar någon typ av vård enbart på grundval av en patients ålder eller boendeform.

Det görs ett fantastiskt arbete i sjukvården inom såväl regional som kommunal regi. Västerbotten har ett mycket gott läge jämfört med stora delar av riket, vi står väl rustade och erbjuder en adekvat och värdig vård som bygger på kunskap och inte diskriminerar.

Nu är det upp till oss alla att fortsatt vara uthålliga i att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer för att skydda riskgrupperna.

Brita Winsa, hälso- och sjukvårdsdirektör, Gunilla Persson, tillförordnad smittskyddsläkare, Sonja Sundqvist, chefläkare samt Bo Sundqvist, Christer Wiklund, Nino Bracin och Åse Ring, distriktsläkare