Stressen sliter ut välfärdens akademiker

Politikerna måste ge chefer inom välfärden bättre förut­sättningar och resurser att förbättra arbets­miljön.

Yrkes­grupper som lärare, läkare, fysio­terapeuter, arbets­terapeuter, psykologer och socionomer har alltför länge tvingats stå ut med en orimlig arbets­börda.

Yrkes­grupper som lärare, läkare, fysio­terapeuter, arbets­terapeuter, psykologer och socionomer har alltför länge tvingats stå ut med en orimlig arbets­börda.

Foto: Terje Bendiksby/NTB/TT Nyhetsbyrån

Debatt2022-01-02 12:24
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sjukskrivningarna ökar snabbast bland akademiker.

Det är de stress­relaterade diagnoserna som ökar mest.

Värst drabbade är kvinnor inom vård, skola och omsorg.

Stats­minister Magdalena Andersson (S) lovade i sin regeringsförklaring att stärka välfärden. Nu är det upp till bevis.

Långt innan pandemin slog till rapporterade välfärdens akademiker om en ohållbar arbets­situation med hög arbets­belastning utan möjlighet till återhämtning.

Den senaste tiden är det barnmorskor som larmat, vilket kulminerat i mass­uppsägningar. Chefer inom förlossnings­vården har avsagt sig ansvaret över arbets­miljön eftersom de inte kan säkerställa en rimlig sådan. Det är minst sagt allvarligt.

Även yrkes­grupper som lärare, läkare, fysio­terapeuter, arbets­terapeuter, psykologer och socionomer har alltför länge tvingats stå ut med en orimlig arbets­börda.

Genom hjälte­insatser, inte minst under pandemin, har de lyckats säkerställa att kvaliteten på välfärden upprätthållits.

Men många gånger har det skett på deras egen bekostnad.

Det visar sig också i statistiken.

En ny rapport från Saco visar att sjuk­skrivningarna ökar snabbast bland akademiker. Mer än varannan sjuk­skriven akademiker har en psykiatrisk diagnos och det är de stress­relaterade diagnoserna som ökar mest.

Oftast är orsaken hög arbets­belastning, utan möjlighet till åter­hämtning.

Sjuk­skrivningarna ökar både inom privat och kommunal sektor, men mest i den sistnämnda.

Det är ingen slump. Inom vård, skola och omsorg är arbets­miljön tuff och personal­bristen stor. I välfärden är kvinnor i stor majoritet, vilket även det visar sig i statistiken. Sacos rapport visar att kvinnor är generellt sett över­representerade bland sjuk­skrivna akademiker.

85 procent av alla akademiker som är sjuk­skrivna för reaktion på svår stress är kvinnor. De dåliga arbets­villkoren i välfärden är således inte bara ett stort samhälls­problem, utan även en viktig jämställdhets­fråga.

Nu måste en förändring till.

För att förhindra ohälsosam arbets­belastning, som leder till att människor hamnar i långa sjuk­skrivningar, har arbets­givarna ett stort ansvar. Men politikerna måste också ge chefer inom välfärden bättre förut­sättningar och resurser att förbättra arbets­miljön.

I sin regerings­förklaring lovade stats­minister Magdalena Andersson (S) att stärka välfärden.

Det kräver god arbets­miljö för alla dem som arbetar där. Nu är det upp till bevis.

Därför kräver Saco att:

- Arbetsgivarna arbetar mer aktivt med det systematiska arbets­miljö­arbetet och har ett proaktivt och långsiktigt förhållnings­sätt gentemot detta.

- Arbetsgivarna använder OSA-föreskrifterna (organisatorisk och social arbets­miljö) mer före­byggande och som en del av det systematiska arbets­miljö­arbetet.

- Chefer inom välfärden ges bättre förutsättningar att förbättra arbets­miljön.

- Försäkrings­kassan klargör behovet av rehabilitering tidigare i sjukfallet för individen än vad som sker i dag.

- Det införs flexiblare regler för bedömning av arbets­förmåga vid dag 365.

Ingen ska behöva tvingas säga upp sig från sitt jobb på grund av dålig arbets­miljö. Detta är särskilt viktigt för akademiker i bristyrken i välfärden.

I dag har alltför många av välfärdens akademiker valt att lämna de yrken som de är utbildade till för att värna sin egen hälsa och undvika sjuk­skrivning.

Det är inte värdigt Sverige som land och kunskapsnation.