Skydda de svagaste – När får vår dotter vaccin?

Som nära anhöriga till en vuxen funktionshindrad dotter som bor i en gruppbostad i Skellefteå kommun, är vi mycket oroade över den galopperande viruspandemin.

Skribenterna är oroliga för att vaccinet till de svagaste grupperna i samhället dröjer.

Skribenterna är oroliga för att vaccinet till de svagaste grupperna i samhället dröjer.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Insändare2021-03-12 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Efter allt tal om att skydda de svagaste i samhället känns det som om alla myndigheter glömt den grupp av människor som har allra svårast att föra sin egen talan. Med ett psykiskt funktionshinder följer ofta en fysisk underliggande sjukdom och det finns studier som visar att många av dessa varianter utgör en mycket hög riskfaktor. 

När beräknas personer som är 18 år eller äldre och som får insatser enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) vaccineras. Efter ett år med instängda restriktioner är det näst intill livsavgörande att de med hjälp av vaccin kan få återgå till sin dagliga verksamhet.

Frågan till Region Västerbotten är därmed: Var i kön befinner sig de i den beskrivna gruppen i dag?

Bertil och Christina Ohlsson, Malå

Svar direkt

Jag förstår er oro och vaccination är en del av lösningen för att bekämpa pandemin. Vaccinationerna i Västerbottens län följer Folkhälsomyndighetens prioriteringsordning. Den avgörs av risken för att bli allvarligt sjuk eller dö i covid-19. Den tydligaste riskfaktorn är hög ålder. 

I fas två, som nu inletts i länet, vaccineras den prioriterade grupp ni nämner, efter de äldsta och personer som får dialys eller har genomgått transplantation. När i tid det sker kan jag i dagsläget inte svara på. I vilken takt vi kan vaccinera beror på hur mycket vaccin vi får levererat till regionen.

Ronny Lestander, vaccinationssamordnare, Region Västerbotten