Skellefteå Kraft röjer bort älgarnas mat

Skellefteå Krafts röjning får till följd att älgarna angriper tallplantor istället.

Skellefteå Krafts röjning får till följd att älgarna angriper tallplantor istället.

Foto: Sergei Grits

Insändare2020-10-25 19:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Skellefteå Kraft har tydligen ändrat policy vad gäller röjning av ledningsnätet. Trots att elledningen som går förbi där jag bor nyligen blivit röjd, så kom det nu fem man i bredd och sågade ned all uppvuxen sly som var cirka 40 till 70 centimeter höga. 

De första åren efter röjning har varit älgarnas matplats, späda och saftiga lövväxter. Någon mat måste de ju ha. Följden blir att de angriper tallplantor istället. Man kan väl göra som man gjort tidigare, vänta några år mellan röjningarna. Även med tanke på de ökade utsläpp som sker från röjsågarna.

Kjell Lundquist Fallet

Svar direkt

Skellefteå Kraft har inte ändrat i sina rutiner gällande röjning. Vi röjer enligt branschpraxis våra ledningar med cirka åtta års intervall. Denna sträcka röjdes 2018, men vid besiktningen uppmärksammades att cirka två kilometer var kvar att röja.

En tilläggsbeställning blev gjord i år och är utförd av vår entreprenör. Även om det på några ställen var låg växtlighet, så var det på många ställen hög tid att röja för att minska risken för strömavbrott.

Magdalena Brodin, avdelningschef lokalnät, Skellefteå Kraft