Konsten att vara en attraktiv arbetsgivare

Applåderna räcker inte längre. Det är dags att tacka oss nu med högre lön.

Det är dags för en värdig löneutveckling för oss välfärdsakademiker, skriver bland andra Jenny Olsson, ordförande Vårdförbundet Västerbotten.

Det är dags för en värdig löneutveckling för oss välfärdsakademiker, skriver bland andra Jenny Olsson, ordförande Vårdförbundet Västerbotten.

Foto: Tore Meek/NTB scanpix/TT

Debatt2021-02-17 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sökes: Övermänsklig sjuksköterska.

Tänk dig följande annons för att rekrytera sjuksköterskor.

”Du har en universitetsutbildning på tre–fem år. Du trivs med att jobba övertid. En indragen semester är av ringa betydelse för dig. Från en dag till en annan kan du erbjudas en ny arbetsplats, nya kollegor och nya arbetsuppgifter.

Långa skift, över 12 timmar, kan erbjudas. Vi som arbetsgivare väljer på vilken avdelning du behövs bäst. Vill du kompetensutveckla dig kan det bli svårt på grund av kompetensbrist och neddragningar.

Löneutvecklingen vi erbjuder är beroende av vad du presterar. Förra året var det procentuella löneutfallet för Vårdförbundets medlemmar näst sämst i Sverige – 2,2 procent.

Blir du trött, på grund av hård arbetsbelastning och mycket övertid, kan du temporärt få gå ner till ordinarie heltid. Träffa din familj och vänner bör du undvika att planera under helger. Fler helgpass finns att tillgå. Det förväntas att du ställer upp.

Känns det lockande? Välkommen med din ansökan.”

Ovanstående annons är självklart fiktiv. Men med den vill vi i Vårdförbundet understryka att det för många av våra medlemmar är en alltför träffande beskrivning av arbetssituationen för legitimerade vårdförbundsmedlemmar anställda i Region Västerbotten.

Vårdförbundet vill se en vård som kontinuerligt utvecklas och optimeras. Men en optimering som inte baseras på medlemmarnas goda vilja att ställa upp och riskera sin egen hälsa.

Inför 2021, och de närmaste åren, krävs det rejäla krafttag. Det är dags för en värdig löneutveckling. Inte tillfälliga kompensationsplåster utan en vettig löneutveckling under ett helt yrkesliv.

Kompetensbristen är ett faktum sedan länge. Antalet legitimerade barnmorskor och specialistsjuksköterskor inom områden som anestesi, intensivvård och ambulans minskar till antalet medan ledning och administration ökar.

Återkommande och prioriterade lönesatsningar på Vårdförbundets medlemmar kommer att kunna attrahera och säkra framtida rekrytering av nyutbildade kollegor. Det gör också att den erfarna kollegan väljer att stanna kvar.

Många medlemmar som söker nya utmaningar hos bemanningsföretag uppger att de fått bättre arbetstider, bättre arbetsmiljö och som grädden på moset dubbelt så mycket betalt.

Applåderna räcker inte längre. Så, kavla upp ärmarna och visa uppskattning i form av ekonomiska resurser till era fantastiska och livsviktiga medarbetare. Det är dags att tacka oss nu med högre lön.

Jenny Olsson, ordförande Vårdförbundet Västerbotten

Katarina Nilsson Reian, vice ordförande Vårdförbundet Västerbotten