Glest med bussar för oss som ska gå gymnasiet

Eleverna i Malå vill ha bättre bussförbindelser.

Eleverna i Malå vill ha bättre bussförbindelser.

Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT

Insändare2020-06-05 07:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I vår kommun Malå finns det få möjligheter till transport med buss till de närmaste tätorterna, där de flesta av oss kommer att gå på gymnasiet. Detta leder till långa skoldagar och om man måste ta sig hem mitt på dagen, så är det inte möjligt. Situationen förvärras genom att man tagit bort bussen mellan Malå och Arvidsjaur. Nu måste man ta bussen som går genom Skellefteå, vilket leder till en restid på fem timmar istället för en timme. 

Därför tycker vi att det borde finnas fler bussturer till de större orterna och städerna i Västerbotten samt södra Norrbotten. Förra året var det tal om att förbättra kommunikationen mellan Malå och Skellefteå genom att införa en direkttur på morgonen för att underlätta för gymnasieungdomar att bo kvar på sin hemort under gymnasietiden.

Utöver att fortsätta med busstrafik till Arvidsjaur och en morgontur till Skellefteå, föreslår vi också att det ska läggas till en busstur som går omkring klockan 13.00 från Lycksele till Malå. Det är viktigt för oss eftersom många av oss som nu går nian i Malå kommer att studera i Lycksele och Skellefteå. Många har inte sökt gymnasium i Arvidsjaur på grund av att det inte finns någon direktbuss dit. 

Sammanfattningsvis så vill vi få fler möjligheter till transport med buss till och från Arvidsjaur, Skellefteå och Lycksele.

Klass 9, Nilaskolan Malå