Bättre att jobba än att supa, eller hur moderater?

Alkoholkonsumtionen i Sverige är bland de lägsta i Europa. Den svenska alkoholpolitiken, med begränsningar av tillgängligheten och hög beskattning, har visat sig vara framgångsrik.

Pizza och några starköl. Moderaternas partistyrelse ändra alkohollagen så att den som beställer hämtmat från restaurang samtidigt ska kunna köpa med sig alkohol hem.

Pizza och några starköl. Moderaternas partistyrelse ändra alkohollagen så att den som beställer hämtmat från restaurang samtidigt ska kunna köpa med sig alkohol hem.

Foto: Beth J Harpaz/AP Photo/TT Nyhetsbyrån

Ledare2021-10-22 07:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det ska löna sig att arbeta snarare än att röka och supa.

Året är 2011. Alliansregeringen presenterar sin vårbudget. Anders Borg (M), som var finansminister då, försvarar varför regeringen vill genomföra ytterligare ett jobbskatteavdrag. Samtidigt som svenskarna kan räkna med dyrare tobak och alkohol.

Nu skriver vi 2021. Mycket vatten har runnit under de moderata, allt djupblåare broarna.

Samlade till arbetsstämma i Helsingborg vill Moderaternas partistyrelse ändra alkohollagen: Krogar ska få sälja öl och vin utan några krav på matservering, den som beställer hämtmat från restaurang ska samtidigt kunna köpa med sig alkohol hem.

Varför är det så viktigt för Moderaterna att göra det enklare att ”köpa ut”, dricka sig berusad och vakna med blykeps?

För om det inte redan kommit till partiledningens kännedom kan det förtäljas att produktionsbortfallet, som orsakas av ett alltför ymnigt alkoholintag, uppgår till cirka 35 miljarder kronor. Under ett år tas 625 000 alkoholrelaterade sjukdagar ut.

Visst skulle det löna sig att arbeta snarare än att röka och supa.

Moderaterna vill göra rättspolitiken till en av sina paradgrenar. Fulla slåss mer än nyktra. Därför är misshandelsfallen fler när alkoholkonsumtionen är hög.

Kanske hade det varit bättre om M tänkte så här: mer alkohol i samhället, mer bråk och fylla. Eller är det bara vad gäller den grova gängrelaterade brottsligheten som Moderaterna vill göra skillnad?

Det finns massor av statistik på nätet – från vederhäftiga källor – som borde mana till större alkoholpolitisk försiktighet. Det kostar mer än vad det smakar.

Oliver Rosengren (M), kommunalråd i Växjö, är en av dem som varit pådrivande i frågan. Så här säger han bland annat till Sveriges Radio (19/10 2021): ”Politikens uppgift kan inte vara att i varje situation försvara människor från sina egna beslut.”

Han har rätt, så rätt. Inte i varje situation. Däremot i vissa situationer. Till exempel i alkoholpolitiska. Den svenska alkoholpolitiken, med begränsningar av tillgängligheten och hög beskattning som främsta kännetecken, har visat sig vara framgångsrik.

Eller som socialminister Lena Hallengren (S) konstaterar: ”Alkohollagstiftningen utgår från att skydda folkhälsan. Ökar du tillgången till alkohol så kommer det att leda till ökade skadeverkningar i form av missbruk och våld i hemmet.” (Sveriges Radio 19/10 2021)

Frågan kvarstår: Vad är det som gör att Moderaterna nuförtiden så gärna vill att det ska bli enklare för svensken att ”ta till flaskan”.