Vi har bara ett jordklot som vi måste ta hand om

Vad har man tänkt göra åt klimatfrågan här i stan undrar insändarskribenterna.

Vad har man tänkt göra åt klimatfrågan här i stan undrar insändarskribenterna.

Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

Insändare2020-08-10 19:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Eva Forslund skriver i en ledare i Norran den 30 juli att det görs för lite för att minska utsläppen som orsakar klimatkrisen. 

Det kan jag bara instämma i. Samtidigt lägger hon fram fakta som visar att utsläppen, är lägre med 8 procent i år än 2019 som följd av coronapandemin. 

Hon gör sedan en jämförelse med utsläppsminkningen under andra världskriget, jag finner det vilseledande och irrelevant för förståelsen av problemet här och nu. Visserligen behövs det en minskning av utsläppen i den storleken, men det bör ske genom en minskning i de sektorerna av ekonomin som står för huvuddelen av utsläppen och inte genom att skapa arbetslöshet genom att nästan helt stänga ner kultur, idrott och dylikt. 

Därför behövs en genomtänkt politik på alla nivåer, EU, staten, regioner och kommuner. Det är så man ska förstå Greta Thunbergs budskap om att de politiska och ekonomiska systemet måste ändras i grunden. Målet de närmaste decennierna måste vara att minska alla utsläpp av klimatgaser så att vi undviker global temperaturhöjning med mer än två grader (och helst max 1,5 grader). 

Vi vill som aktiva i Naturskyddsföreningen att vår kommun ska visa ett öppet ansikte och berätta om allt som hänt i stan och om vad man tänker göra i klimatfrågan. Vi kommunmedborgare behöver få chans att inspireras av vad kommunen gör. 

Jan-Erik Engman och Lasse Johansson