Vem står upp för Skellefteås landsbygd?

Att bara bygga och underhålla idrottsanläggningar i centrala Skellefteå är säkert en kortsiktigt billig lösning.

Allianspartierna i fritidsnämnden vill stoppa det planerade bygget av en konstgräsplan i Burträsk, skriver bland andra Hans-Erik Persson, ordförande Burträsk socialdemokratiska förening.

Allianspartierna i fritidsnämnden vill stoppa det planerade bygget av en konstgräsplan i Burträsk, skriver bland andra Hans-Erik Persson, ordförande Burträsk socialdemokratiska förening.

Foto: Per Danielsson/TT

Debatt2021-04-12 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi är många som kämpat för att få ha kvar Naturbruksgymnasiet i Burträsk.

Vi är också många som kämpat för att få en efterlängtad konstgräsplan.

Många ideella timmar har lagts ner på de frågorna – för att vi har tyckt att det är viktigt.

Och det är inte bara socialdemokrater som kämpat. Det har funnits en lokal politisk enighet om att både gymnasiet och fotbollen är viktiga för att våra ungdomar ska få växa upp i en bygd med framtidstro.

Vi har kivats mellan partierna, men då har det handlat om vem som engagerat sig mest i frågorna – aldrig vem som varit för och vem som varit emot. Fram tills nu.

- Allianspartierna i gymnasienämnden yrkar för en etablering av ett privatägt naturbruksgymnasium i centrala Skellefteå med inriktning djurvård. Samma inriktning som finns i Burträsk.

- Allianspartierna i fritidsnämnden vill stoppa det planerade bygget av en konstgräsplan i Burträsk.

Vi socialdemokrater i Burträsk undrar vad det är som händer?

Har Centerpartiets vision om ett decentraliserat samhälle blåst bort?

Att konkurrensutsätta Naturbruksgymnasiet i Burträsk ökar knappast möjligheten att ha kvar den enda gymnasiala skolenheten som finns utanför centralorten.

Att bara bygga och underhålla idrottsanläggningar i centrala Skellefteå, eller i dess absoluta närhet, är säkert en kortsiktigt billig lösning. Men med en sådan politik blir man inte särskilt populär hos de barn och ungdomar som bor utanför stan. Eller hos deras föräldrar.

På sikt kan det innebära att fler familjer väljer bort kransorterna, vilket näringslivet utanför Skellefteå förmodligen tycker är en dålig idé.

Måndagen den 19 april ska frågan om ett privatägt naturbruksgymnasium upp i kommunstyrelsen.

Då kommer det att visa sig om det bara är vi socialdemokrater och vänsterpartister som står upp för Skellefteås landsbygd?