Skellefteå växer – men glöm inte bort oss seniorer

Seniorer som levt och arbetat i kommunen har också behov som behöver tillgodoses, menar skribenten.

Seniorer som levt och arbetat i kommunen har också behov som behöver tillgodoses, menar skribenten.

Foto: Lars Eriksson

Insändare2020-08-30 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Skellefteås expansion är positiv på många sätt. Kanske når vi målen i 2030-strategin och kanske får alla åldrar förbättrade villkor. Barn och äldre är också medborgarna, även deras behov måste tillgodoses. Seniorer, tillika skattebetalare, som levt och arbetat i kommunen har önskemål och behov som behöver tillgodoses. 

I den debattartikel, Norran den 11 juni, som kommunalråden Lorents Burman och Evelina Fahlesson skrev beskrevs inte hur de äldre ingår i den positiva utveckling som Skellefteå kommun befinner sig i. Med målmedvetenhet och strategiska beslut fortsätter vår framtidsresa, men vilka strategiska beslut fattas för de seniorer som inte längre är yrkesverksamma? Vilka behov har de? 

Bra bostäder, fritidsaktiviteter och med tiden väl fungerande äldreomsorg är angelägna frågor. Bygg seniorboenden, ordna en lokal där alla pensionärsföreningar kan vistas samt utomhusytor för fritidsaktiviteter som inte finns i dag – exempelvis boulebanor med möjlighet till parkering i närheten. Folkhälsomyndigheten har av hälsoskäl rekommenderat boulespel för 70-plussare, ta fasta på sådana rekommendationer.

Kommunen förväntas få många nya medborgare. Många olika behov behöver tillgodoses, men likafullt är det viktigt att inte glömma den generation som i debatten står utanför Skellefteås expansion.

Mycket bekymrad farmor