Skellefteå Kraft sätter krokben för kommunens jägare

Som medborgare i Skellefteå kommun har man möjlighet att ansöka om jaktarrende på kommunens mark. Detta gäller både småvilt och högvilt (älg). Döm om min förvåning då det visade sig att kommunen utan vidare information överlåtit allt sitt jaktarrende till Skellefteå Kraft. Hur gick detta till?

Skribenten är kritisk till hur Skellefteå Kraft sköter det lokala jaktarrendet.

Skribenten är kritisk till hur Skellefteå Kraft sköter det lokala jaktarrendet.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Insändare2021-04-16 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Har under flera år misslyckats att få något jaktarrende i området. På förfrågan till Skellefteå Kraft kan de inte heller presentera någon lista på hur man ligger till i kön. Detta får mig osökt att börja fundera om man på Skellefteå Kraft favoriserar sina egna anställda framför övriga medborgare i kommunen. Jag vill att ni preciserar vilka villkor och krav som ni ställer för att få delta i en utlottning, samt ifall dessa krav gäller för alla som söker.

Det känns inte bättre när Skellefteå Kraft försöker sätta fingret i ögat på befintliga jaktlag genom att chockhöja arrenden och fällavgifter samt ställa krav på medlemmar. Varför? Skellefteå Kraft ska visserligen vara ett vinstdrivande företag, men går det verkligen så dåligt att man måste sätta krokben för kommunens jägare? Skellefteå Kraft består av många olika grenar med egna agendor, men har man verkligen sanktionerat detta förfarande i företagstoppen? Är det Skellefteå Kraft som ska bestämma hur de olika jaktlagen runt om kommunen ska bedriva sin jakt?

Man ska betänka att jägarkåren jobbar mycket ideellt inom sina områden, utan ekonomiskt tillskott från markägare. Man bygger torn och siktröjer, man bekostar utrymmen för omhändertagande, man tar emot nya jägare som skolas in för ett långsiktigt och säkert samarbete. Allt detta för att kunna bedriva en säker och effektiv jakt, en jakt vars huvudsakliga syfte är att begränsa viltskador på exempelvis skogsplanteringar. Dessa planteringar och skogar ägs bland annat av Skellefteå Kraft, som faktiskt redan får betalt för att andra utför arbete åt dem. Ett arbete som skyddar deras skog, men nu verkar detta inte räcka.

Besviken jägare

Svar direkt

Skellefteå Kraft köpte 2008 Skellefteå kommuns skogsinnehav. Under en övergångsperiod hanterade kommunen jakttillstånden på denna mark, men 2018 tog Skellefteå Kraft över denna hantering. Skellefteå Krafts ambition, som fastställs i riktlinjer som har förankrats i företagets ledning, är att så många som möjligt ska få rätt att jaga på dessa marker.

I de fall det finns flera intressenter för jakttillstånd inom ett område så har Skellefteå Kraft en upprättad kölista som baseras på hur lång tid en intressent har stått i kö. Någon utlottning förekommer inte. En enskild anställd på Skellefteå Kraft har inte någon förtur i kösystemet. Däremot har Skellefteå Krafts personalförening jakträtt, främst för småvilt, på några få områden som ägs av företaget. De som inte fått jakttillstånd på önskat område erbjuds lediga jakttillstånd på andra ställen. Det finns i dag lediga jakträtter på Skellefteå Krafts mark.

I samband med att Skellefteå Kraft tog över hanteringen av jakttillstånden så påbörjades en översyn. Tidigare var förutsättningarna, prisnivåerna och kraven ofta väldigt olika inom systemet. I dag försöker vi så mycket som möjligt likställa samtliga jaktlag och jägare som jagar på våra marker. Vi ställer till exempel krav på att samtliga jägare ska ha ett statligt jaktkort och en giltig vapenlicens samt att man betalar eventuella avgifter till viltvårdsområdet.

2018 påbörjades en översyn av upplåtelserna, där priser och villkor över tid ska likställas och marknadsanpassas.

Tomas Ladås, avdelningschef förvaltningsservice, Skellefteå Kraft