Livserfarenhet är en tillgång – inte en belastning

Politiken behöver representeras av fler äldre, menar skribenten.

Politiken behöver representeras av fler äldre, menar skribenten.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Insändare2021-04-13 07:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Var fjärde väljare var vid förra valet 65 år eller äldre, men endast två procent av riksdagsledamöterna var 65 år eller äldre. Detta enligt en rapport från Delegationen för senior arbetskraft. Partierna tar inte tillvara på äldres kompetens och erfarenhet i rikspolitiken. Vilka konsekvenser får det på den förda politiken? Är förhållandet detsamma på lokal nivå? 

På kommunal nivå fattas många beslut som rör äldre och därför är det viktigt med en balanserad åldersrepresentation bland politikerna. Även om förtroendevalda politiker har många år tills de blir äldre behövs insikt och vilja att arbeta för äldres livsvillkor. I kommunen förväntas andelen individer i åldersgruppen 80 och äldre öka med cirka 1 500 individer till år 2030. Även om forskning visar att folkhälsan bland äldre har förbättrats behövs satsningar för att undvika ålderism – negativ behandling på grund av fördomar om ålder. Livserfarenhet och mångårig kompetens är en tillgång, inte en belastning.

På debattsidan i Norran den 6 april skriver Alliansen att de redan i år vill påbörja projektering av ett nytt vård- och omsorgsboende. Det är ett bra bevis på engagemang, framsynthet och vilja att arbeta förebyggande även för äldre medborgare.

Senioren på Söder