Pandemin: Föräldrar lämnar sjuka barn på förskolan

Jag läser om hur mycket samhällsspridning av covid-19 vi har i Skellefteå och om hur det bara fortsätter att öka dag för dag.

Skribenten tycker att det är extremt nonchalant av föräldrar att lämna barn med symtom på förskolan.

Skribenten tycker att det är extremt nonchalant av föräldrar att lämna barn med symtom på förskolan.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Insändare2020-12-04 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det skrivs i tidningarna om att alla måste ta sitt ansvar, men vem poängterar att detta även gäller för barn. Det verkar tydligen behövas, för vi tar varje dag emot sjuka barn på förskolan.

Vi pedagoger på förskolorna skickar hem barn som har nya symtom, men de kommer tillbaka dagen efter. Föräldrarna säger att barnen är friska och bara lite snoriga, men att de inte har hosta eller feber. När vi då berättar att man bör – ja, vi säger bör för vi får inte neka barnen att komma – hålla barnen hemma två symtomfria dagar alternativ att de kan komma tillbaka när de varit sjuka en vecka och bara har milda symtom. När vi säger detta så låtsas de inte höra eller inte bry sig. 

Vi har haft barn som vi skickat hem två gånger på mindre än en vecka och ändå dyker de upp snoriga igen. Som det just nu ser ut på vår förskola är ungefär åtta av arton barn förkylda med nya symtom, men är ändå på förskolan. Jag vet inte hur många gånger jag har hört föräldrar säga: ”Då blir vi hemma i morgon så får vi se om det blir värre, annars kommer vi och lämnar barnen igen”. Oftast kommer de tillbaka med barn som fortfarande är snoriga. 

Så länge det är så otydligt vad som gäller för barnen så kommer föräldrarna att fortsätta lämna sina sjuka barn hos oss. Detta leder sedan till att vi pedagoger blir sjuka och med jämna mellanrum måste vara hemma i en till två veckor. Det är så extremt nonchalant att lämna barn med symtom, och att dessutom ljuga om att de är friska. Föräldrar, ni borde förstå att vi kommer märka om barnen är sjuka. 

Vi tröstar era barn, de nyser i vår mat och torkar av sitt snor på våra kläder. Vi ser era barn och finns där för dem hela dagen. Vi kan inte ta avstånd när de är förkylda. Vi finns där lika mycket för dem även om de är sjuka – men jag kan inte låta bli att bli ledsen och besviken på er föräldrar som lämnar era sjuka barn hos oss.

Kan inte hålla avstånd