Oroande trend bland unga i Skellefteå

Fler och fler ungdomar dricker alkohol – och många av dem har en avslappnad attityd till droger. Den utvecklingen upplever Fältarna i Skellefteå, som möter ungdomarna ute på kvällar och helger. Nu har de en uppmaning till föräldrar inför Halloween, en helg som alltmer förknippas med alkohol och festande.

Foto: Helena Landstedt/TT

Skellefteå2020-10-30 11:51

I ett inlägg på Facebook riktar de sig till de ungas föräldrar och skriver att de vill ge sin bild av hur hösten hittills har varit. 

Ofta äger ungdomarnas fester rum på skolgårdar och grillplatser, men de upplever också att de i större utsträckning har fester i hemmamiljö. ”Som ni förstår är helgkvällarna på Max fortfarande en riskmiljö för ungdomar. Vi ser alltför ofta ungdomar i högstadieålder nattetid. De knyter där kontakter med betydligt äldre ungdomar och riskerar att hamna i situationer där de kan fara illa på olika sätt”, skriver de. 

De skriver att i de ungas närmiljö finns tillgång till all möjlig typ av narkotika, allt från cannabis till kokain, ecstasy och andra tabletter. 

”Vi känner en stor oro kring den avslappnade attityden många ungdomar visar till droger. Vi vill göra er uppmärksamma på att missbruk dyker upp i alla typer av ungdomskretsar, även kring ungdomar som i övrigt upplevs välfungerande”, skriver de i sitt inlägg.

De uppmanar föräldrar att prata med sina barn om nolltolerans kring tobak, alkohol och droger samt att intressera sig för vart de befinner sig och vem med. ”Håll kontakt med andra föräldrar, våga röra er i de miljöer våra ungdomar befinner sig i. Våga vara besvärliga!”

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!