Norrland kan leda en grön industrialisering

Norra Sverige leder klimatomställningen. Satsningarna Klimatklivet och Industriklivet är centrala i denna utveckling.

Den utveckling som vi nu ser i norra Sverige har vi inte sett på decennier. Bara batterifabriken Northvolt förväntas sysselsätta 3 000 personer, skriver bland andra Hans Brettschneiders (MP).

Den utveckling som vi nu ser i norra Sverige har vi inte sett på decennier. Bara batterifabriken Northvolt förväntas sysselsätta 3 000 personer, skriver bland andra Hans Brettschneiders (MP).

Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Debatt2021-04-18 10:33
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik på Håkan Anderssons (C), ledamot i regionstyrelsen, Region Västerbotten och ledamot i Skellefteå kommunfullmäktige, och Carina Sundboms (C), ledamot i regionala utvecklingsnämnden, Region Västerbotten och gruppledare för Centerpartiet i Skellefteå, replik ”Det krävs mer för att vara ett Norrlandsvänligt parti”, publicerad på norran.se söndagen den 28 mars 2021.

Den utveckling som vi nu ser i norra Sverige har vi inte sett på decennier.

Bara batterifabriken Northvolt förväntas sysselsätta 3 000 personer.

Norra Sverige leder klimatomställningen. Satsningarna Klimatklivet och Industriklivet är centrala i denna utveckling. Det är Miljöpartiet och Socialdemokraterna som tillsammans med samarbetspartierna Centerpartiet och Liberalerna står bakom de satsningarna.

De båda centerpartisterna Håkan Andersson och Carina Sundbom borde därför känna till att de satsningarna har varit avgörande för den gröna utvecklingen i norr och att det är Miljöpartiet som fick med sig de andra ”januaripartierna” på tåget.

Den utvecklingen är bara början på den politik som vi miljöpartister vill se för Norrland.

Vi vill satsa på Inlandsbanan och Tvärbanan och färdigställa Norrbotniabanan.

Vi vill också se en politik som gör att värdet av norra Sveriges naturresurser stannar här. Så är det inte nu. Därför förespråkar vi en fastighetsskatt på vatten- och vindkraft som gör att naturresurserna ger värde tillbaka till våra invånare.

Vi är medvetna om bilens roll. Den behövs här. Men i framtiden kommer bilen vara fossilfri. Vi miljöpartister vill skynda på omställningen.

Vi måste göra Västerbotten redo för en omställning. Då måste vi ha alternativ på plats över hela länet.

Genom Klimatklivet har vi miljöpartister bidragit till att en laddinfrastruktur kunnat byggas ut även i glest befolkade områden som i Tärnaby, Slussfors, Malå, Jörn, Lycksele, Storuman och Vilhelmina.

I stället för att som andra partier ropa att bilen behövs i Norrlands inland – det är vi alla överens om – så fokuserar vi på att den infrastruktur som behövs till den fossilfria bilen och det fossilfria resandet ska finnas på landsbygden.

De senaste exemplen på gröna industrisatsningar har riktat strålkastarljuset mot norra Sverige.

Det glädjer oss, men vi stannar inte där. Vi driver på för mer.