M driver igenom krisstöd för jobb och företag

Vid flera tillfällen har vi moderater samlat riksdagens opposition och kört över regeringen.

Även när covid-19-krisen är över måste Sverige satsa på sjukvård och omsorg.

Även när covid-19-krisen är över måste Sverige satsa på sjukvård och omsorg.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Debatt2020-12-03 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är Moderaterna som tagit fram och drivit igenom nästan alla krispaket under covid-19-krisen. Vi har också varit pådrivande för mer pengar till sjukvården och äldreomsorgen.

Vid flera tillfällen har vi samlat riksdagens opposition och kört över regeringen. Vi gör det för att det ska finnas ekonomiska resurser i sjukvården, men också för att rädda svenska jobb och företag i en svår tid.

Det var Moderaterna som tag fram förslag med företagsakut med statliga räntegarantier. Vi presenterade förslaget den 18 mars och regeringen anpassade sig till det den 25.

Vi tog fram förslaget med statligt stöd för hyreskostnader. Vi presenterade det den 23 mars och regeringen anpassade sig till det den 25.

Vi tog fram förslag med sänkta arbetsgivaravgifter den 23 mars och regeringen anpassade sig den 25.

Vi tog fram förslaget med sänkt ränta på skattekrediterna. Vi presenterade förslaget den 23 mars och regeringen gick med på att vi åtminstone skulle halvera dem.

Vi tog fram förslaget om korttidspermittering och presenterade den 7 april. Regeringen anpassade sig till det den 14. Det är nog det enskilt viktigaste stödet för att rädda svenska jobb.

Vi tog fram statligt stöd till regionala flygplatser och presenterade det den 26 maj. Regeringen anpassade sig till förslaget den 14 juni.

Vi tog fram förslag på smittbärarpeng så att de mest sköra och utsatta inte ska behöva utsätta sig för risken att bli smittade. Regeringen såg bara problem och det var först när vi lyckats samla alla riksdagens partier som regeringen gav med sig.

Vi tog fram omsättningsstöd till företag som förlorat en stor del av sin omsättning. Regeringen döpte om det till omställningsstöd. 

Vi moderater tog fram och drev igenom förslaget med krisstöd till småföretagare med enskild firma. De hade lämnats utan möjlighet att söka merparten av de tidigare stöden. Nu kan även de få hjälp.

Regeringen och deras samarbetspartier föreslog i sitt förslag till statsbudget för 2021 rekordstora ofinansierade satsningar. Planeringen byggde på att covid-19-krisen är över.

Vi moderater valde att lägga fram ett budgetförslag med stora reserver för att möta en andra våg av smittspridning.

Vi hoppas att pandemin snart ska vara över men planerar och tar fram förslag för att möta mer besvärliga tider.

Vi kommer att fortsätta jobba för mer resurser till sjukvården och omsorgen. Även när covid-19-krisen är över måste vi satsa på sjukvård och omsorg.

Vi moderater kommer också att fortsätta ta fram och driva igenom förslag för att rädda svenska jobb och företag.