Låt sommarvikarierna bli morgondagens hjältar

Under 2020 kan region, kommuner och kommunala företag i Västerbotten söka totalt 8,4 miljoner kronor från Omställningsfonden.

Chefer inom vård- och omsorgen bör satsa på sina sommarvikarier.

Chefer inom vård- och omsorgen bör satsa på sina sommarvikarier.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Debatt2020-08-10 07:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Verksamhetschefer inom vård och omsorg bör ta chansen att satsa på sina sommarvikarier. 

Anställda i Västerbotten som saknar viss formell utbildning har just nu särskilt goda möjligheter till kompetensutveckling, skriver Omställningsfondens vd Eva Wikström.

De senaste månaderna har flera yrkesgrupper inom välfärden rättmätigt uppmärksammats som coronapandemins hjältar. 

Medan många andra branscher varslar eller säger upp anställda är det en fortsatt stor efterfrågan på utbildad personal inom bland annat vård och omsorg.

Under semesterperioden är det många sommarvikarier eller sommarjobbare som för första gången kommer ut på arbetsplatser och provar på nya yrken. Undersköterska, vårdbiträde samt arbete inom hemtjänst eller på äldreboenden är enligt Arbetsförmedlingen de vanligaste anmälda sommarjobben 2020.

De kommande tio åren förväntas antalet barn, unga och framför allt äldre öka. 

Omställningsfonden, som ägs av arbetsmarknadens parter inom välfärdssektorn, har som uppdrag att förvalta 250 miljoner kronor för att främja karriärväxling och kompetensutveckling. Genom förebyggande insatser stöttar vi arbetsgivare i arbetet med att tidigt möta förändrade kompetens- och bemanningsbehov och därmed minska risken för uppsägningar.

Under 2020 kan region, kommuner och kommunala företag i Västerbotten söka totalt 8,4 miljoner kronor från Omställningsfonden för att kompetensutveckla medarbetare. 

Dessutom har regeringen anslagit cirka 2,2 miljarder kronor i det så kallade äldreomsorgslyftet, som ska gå till betald utbildning på arbetstid och fler tillsvidareanställningar inom äldreomsorgen. Det finns därmed ovanligt goda möjligheter till kompetensutveckling inom välfärden för västerbottningarna just nu.

Att satsa på kompetensutvecklande åtgärder är bra för medarbetare, arbetsgivare och samhället i stort. 

Omställningsfondens uppmaning till verksamhetschefer i Västerbotten är därför att se semesterperioden som ett bra rekryteringstillfälle som kan bidra till att möta de långsiktigt förändrade kompetensbehoven. Det är kort sagt svårt att tänka sig ett bättre läge för rekrytering än bland personer som aktivt sökt sig till verksamheten och visat intresse för arbetsplatsen. 

Nu finns möjligheten att knyta till er och satsa på morgondagens hjältar inom välfärden.