"Inte ens sossarna vågar använda ordet solidaritet"

Klyftorna ökar och klassamhället är på väg att återuppstå, menar skribenten.

Klyftorna ökar och klassamhället är på väg att återuppstå, menar skribenten.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2021-06-14 06:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det börjar ofta med att folket får gå kurs i självförverkligande. Jaget stärks och inte ens sossarna vågar använda ordet "solidaritet" längre. De märker att ordet är helt ute i kylan. "Ensam är stark" nämns inte under kursen, men finns hela tiden med. 

Sedan kommer det "fria skolvalet". Välbärgade föräldrar ägnar mycket tid åt att deras barn ska få en väl ansedd skola med engagerade lärare samt bra och ambitiösa elever. Detta stärks senare då eleven får en pengapung som följer eleven hela skoltiden och hänger med vid byte av skola. Det innebär att populära skolor får mera pengar, medan skolor i utsatta områden får mindre pengar.

Ekonomi: En del skatter tas bort, gåvo-, förmögenhets- och arvsskatt. Fastighetsskatten ändras så att dyra hus blir billigare att äga. Onödigt spill till statskassan tas bort.

Boende: Trevliga hyresrätter omvandlas till bostadsrätter, alla vill äga sin bostad. Mindre attraktiva lägenheter hamnar i "åtsläppet", som vi säger i Västerbotten. Där blir det svårt att hålla bra personal, både till skola och hälsocentral.

Grunden till klassamhället är nu lagd. Nu börjar det löpa automatiskt, det vill säga de rika blir rikare och de fattiga blir fattigare.

Ragnvald Nilsson, Bureå