Hemma med friska barn – vi kan inte sköta våra jobb

Vi funderar verkligen hur förskolorna i Skellefteå tänker kring barn i förskolan under corona-tiden. Är tanken att vi föräldrar ska behöva säga upp oss från våra jobb?

Förskolornas hårda coronaregler har gjort att skribenten ofta har behövt vara hemma med friska barn.

Förskolornas hårda coronaregler har gjort att skribenten ofta har behövt vara hemma med friska barn.

Foto: JESSICA GOW / TT

Insändare2020-11-11 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi har våra barn på en förskola väst på stan och sedan allt detta drog igång har vi inte gjort annat än att vara hemma med våra barn. Våra friska barn. 

Självklart ska man vara hemma med sina barn då de är sjuka, och det är vi. Men barnen hinner knappt kliva in på förskolan igen innan samtalen börjar komma från förskolan: ”Ditt barn har nyst så nu måste hen hem” – ”Vi har behövt torka näsan två gånger så nu känner vi att vi måste ringa hem”. 

Men barnen är inte sjuka utan barn är barn, lätt snoriga under vinter och höst utan att vara sjuka. Det bör även förskolepersonal kunna bedöma på ett bra sätt. Och inte nog med att man måste vara hemma med friska barn, man måste även vara hemma minst två hela dagar med friska barn. När vet vi att barnen är ”friska” nog? 

Våra bekanta som har barn på andra ställen i kommunen har inte samma problem och går inte under lika stränga regler. Vi föräldrar känner oss hjälplösa både inför ekonomin och vad man ska ta sig till då man inte kan sköta sitt jobb – vi vill få vardagen att gå ihop. Våra arbetsgivare har börjat fråga hur mycket barnen verkligen är sjuka och man får ärligt svara att man inte anser sina barn som sjuka, men förskolan gör det. 

Detta är inte vara rimligt längre. Lika bra att säga upp förskoleplatsen för barnen, eller? 

Uppgivna föräldrar

Svar direkt

Vi förstår att det är knepigt för många föräldrar att vabba nu under den globala coronapandemi som pågår. Vi vet att det blir fler vabb-dagar än vanligt, och vi har också medarbetare som har små barn, och de får också vara hemma och vabba med sina barn. Små barn i förskolan bygger upp sitt immunsystem genom att ha förkylningsepisoder oftare än vuxna. Det kan därmed vara svårt att skilja covid-19 från andra infektioner med liknande symtom hos förskolebarn. 

Barn i förskoleåldern har ofta lätta besvär som snabbt går över och som inte är tecken på covid-19. Det kan till exempel handla om enstaka hostningar eller att näsan rinner efter att barnet har varit ute. I sådana situationer kan pedagoger avvakta och se om besvären försvinner innan de skickar hem barnet. Det är också viktigt att barn som till exempel har allergi och astma inte drabbas av frånvaro mer än andra barn.Folkhälsomyndigheten rekommenderar förskolebarn att i stanna hemma utan provtagning när de är sjuka. Barnen kan återgå efter två dygn utan symtom eller vid kvarstående milda symptom när det har gått sju dagar efter insjuknandet.

Om du upplever att din förskola gör andra bedömningar än andra förskolor är du alltid välkommen att prata med din förskolas rektor. Det är bara genom att arbeta tillsammans som vi kan bidra till att minska smittspridningen i samhället så att sjukvården klarar av att ta emot dem som är svårt sjuka. För nu ökar smittspridningen både runt om i världen, i Sverige och här i Västerbotten.

Lena Löfstedt, biträdande avdelningschef förskola, Skellefteå kommun

Lisa Högdahl, barn- och elevhälsa chef, Skellefteå kommun