Hoppas på bättre tider men inga underverk

Med Joe Biden kommer USA att bli mer förutsägbart, återgå till någon form av internationellt normalläge.

Amerikas nästa president heter med största sannolikhet Joe Biden (demokraterna). Han och frun Jill ”firade” segern i presidentvalet i Wilmington, Delaware.

Amerikas nästa president heter med största sannolikhet Joe Biden (demokraterna). Han och frun Jill ”firade” segern i presidentvalet i Wilmington, Delaware.

Foto: Carolyn Kaster/AP Photo/TT

Ledare2020-11-09 07:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

USA, vi har ett resultat.

Nej, förresten, ursäkta, vi har ett preliminärt resultat.

På lördagskvällen började internationella nyhetsmedier utropa demokraten Joe Biden till segrare i det amerikanska presidentvalet. Om det blir så blir den 77-årige Biden USA:s äldsta och 46:e president.

Natten till söndagen (svensk tid) höll han segertal i Wilmington, Delaware. Han tackade alla inblandade i kampanjen, men vände sig också direkt till Trumpväljare: Det är dags att lägga den hårda retoriken åt sidan, sa han bland annat.

Om inte Donald Trump kommer på bättre tankar, och erkänner sig besegrad, träder juridiken in nu. Trump har lovat att ta till rättsprocesser och anser att valet är ”långt ifrån över”.

Tilläggas bör att det inte finns några utomstående bevis som tyder på oegentligheter i samband med valet.

Men det tycks inte bekymra Trump.

Bäst hade naturligtvis varit om Trump erkänner valresultatet, tog sitt pick och pack och flyttade ut från Vita huset. Men så lär det inte bli. Förmodligen kommer han att göra övergången till Biden så svår, komplicerad och utdragen som möjligt.

Men en sak är helt säker i denna politiska villervalla. Den 21 januari nästa år – dagen efter att den nye presidenten ska tillträda sitt ämbete – kommer USA att ha en president. Enligt grundlagen ska en sådan alltid finnas.

Om denne varken heter Joe Biden eller Donald Trump, om det mot förmodan skulle bli omöjligt att utse en vinnare i valet, blir det talmannen Nancy Pelosi (demokraterna) som går in som vikarie.

Förväntningarna är höga på Joe Biden. Men det är inte bli en ”walk in the park”, som man brukar säga i USA. Han måste lappa och laga både inrikes- och utrikespolitiskt efter åren med Trump.

Att försöka ena ett polariserat, splittrat och ojämlikt USA blir en av hans viktigaste uppgifter.

Det handlar om allt från ett nytt sjukvårdsförsäkringssystem och arbetslöshetsunderstöd till skatter, höjda lagstadgade minimilöner och ett arbete mot rasdiskriminering på arbetsmarknaden.

Landet har en svår läkningsprocess framför sig.

Biden vill återupprätta USA:s förlorade heder i klimatfrågor. USA ska åter bli en del av Parisavtalet.

I mångt och mycket vill Biden återställa den klimatpolitiska linje som Barack Obama inledde. Målet är att vara helt utsläppsneutralt 2050.

Astronomiska 2 000 miljarder dollar ska satsas på åtgärder för att minska koldioxidutsläppen.

I fyra år har Trump byggt murar, både bildliga och bokstavliga. Han har startat handelskrig och ordkrig. Protektionism före internationella samarbeten. Det globala förtroendet för USA har skadats, och behöver återupprättas.

Det går naturligtvis att hoppas och tro att Biden är mannen som ska föra tillbaka USA in i den globala gemenskapen. Han vill att USA ska återinträda i WHO och delta i multinationella organisationer och samarbeten. Nato ska stärkas.

Gott så. I en tid där både Kina och Ryssland flyttat fram sina positioner behövs en motvikt tydlig.

Donald Trump har varit de stora överraskningarnas man. I det här fallet negativt menat. Med Joe Biden vid makten kommer USA förmodligen att bli mer förutsägbart, återgå till någon form av internationellt normalläge.

Därmed inte sagt att allting kommer att bli som förr. Europa måste sluta förlita sig på att USA finns där och sträcker ut en hjälpande hand. De europeiska länderna behöver bygga upp ett eget ledarskap, både nationellt och inom EU-samarbetet.

Det finns många frågor, de säkra svaren är betydligt färre. Men en sak är säker. Risken för en handelskonflikt mellan USA och EU minskar. Det är goda nyheter för Sverige och för den svenska exporten.