Dödsfall: Gilbert Ståhlberg, Skellefteå

Gilbert Ståhlberg.

Gilbert Ståhlberg.

Foto: Privat

Dödsfall2020-09-26 05:00

Gilbert somnade stilla in den 15 september. Han blev 79 år. Närmast sörjande är Inger och döttrarna Gabriella och Susanne med familjer.

När jag tänker på pappa ser jag honom i en gammal avlagd rutig skjorta, arbetsbyxor och keps. Han har lagt ifrån sig motorsågen, röjsågen, yxan eller möjligen jordyxan och lagt sina arbetshandskar bredvid och fällt upp visiret på hjälmen. Det var i skogen han trivdes och det var där han tillbringade många timmar.

Jag minns att pappa berättade om sina drömmar om bonde-livet. Han berättade om sina unga år på gården i Stormark, Drängsmark med skogsarbete och arbetshästen Pärla där han hjälpte sin mor med jordbruket fram till värnplikten. Därefter utbildade han sig till polis i Luleå efter studier vid Edelviks folkhögskola. Pappa har som polis arbetat i de flesta av Skellefteås många poliskontor. Det blev istället sommarstugan på Svedjan, Storkågeträsk som han fick leva sitt ”bonde-liv”.

Sommarstugan på Svedjan byggdes 1969 i all enkelhet, utan vatten och el. Då var min syster nyfödd och jag snart tre år. Många och långa somrar har tillbringats på Svedjan. Sedan dess har stugan byggts ut med lekstuga, sovstugor och uterum när familjen vuxit. Här har fyra barnbarn tillbringat många sommardagar tillsammans med morfar och mormor. Barnbarnen älskade att sitta med morfar i traktorns förarhytt eller skumpandes på traktorsläpen. Många timmar har även tillbringats i båten med metspö och mask, i solsken som regn. Vissa fisketurer genomfördes, trots fingervantar och regnkläder, eftersom barnbarnen insisterade.

Det var i stugan som pappa trivdes allra bäst. Jag minns förra sommaren när han sakta promenerade runt på gården, sköt luftgevär med barnbarnen och berättade historier vid middagsbordet på sitt eget sätt. Att vi inte riktigt förstod honom spelade mindre roll, utan vi var glada för att han var så glad.

Pappa somnade in stilla och lugnt en dag när september är som vackrast. Han hade älskat den höga klara luften, lövens gula och röda färger och strosat runt och funderat på vilka tallar som behövde kvistas eller vilken sly som skulle röjas. Troligtvis visslar han.

Susanne

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!