2020 är en sommar som vi inom vården inte kommer glömma

I vården behöver lönerna höjas och arebtsvillkoren förbättras menar insändarskribenten.

I vården behöver lönerna höjas och arebtsvillkoren förbättras menar insändarskribenten.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2020-08-12 19:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sommaren 2020 är en sommar få av oss inom vården vill uppleva igen på grund av pandemin som har gjort så att vi har haft en hel del sjukfrånvaro och påverkat den arbetssituation vi har i vården. 

Denna sommar borde ha varit en bra sommar med god tillgång på vikarier eftersom det finns så många arbetssökande på grund av permitteringar inom andra områden, men med våra löner och arbetsvillkor så är det få som söker sig till vården utan vi är helt beroende av våra utlandsfödda. 

Många av dessa är fantastiskt duktiga på att jobba men saknar det svenska språket i både tal och skrift. På grund av språket så uppstår det många konflikter när de gamla inte blir förstådda eller förstår vad personalen säger. Det uppstår också konflikter mellan personalen när man kommer från olika religioner och länder som ligger i konflikt med varandra. Sedan så har en del killar svårt för att ta order av en kvinna på grund av deras kultur och detta ökar belastningen på oss ordinarie personal då man ska förutom det kvalificerade jobb vi gör försöka medla och släta över hela tiden. 

Jag hoppas att man inför höstens avtalsrörelse fått upp ögonen på hur viktiga vi välfärdsarbetare är och ser till att höja statusen genom höjda löner och bättre arbetsvillkor så att vi kan trygga återväxten i världens bästa jobb, så att man själv törs bli gammal.
Uska på ett vård och omsogsboende