Socialdemokraterna höjer hyrorna för vanligt folk

Sverigedemokraternas bestämda uppfattning är att marknadshyror är fel väg att gå.

Sverige 11 juni 2021 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Valrörelsen 2018 präglades av en desperat och maktgalen socialdemokrati.

När den egna politiken föll kort valde man att sprida lögner om andra partier. Ett sådant exempel rörde marknadshyror.

Efter att Socialdemokraterna – ivrigt påhejade av Hyresgästföreningen – intensivt och felaktigt beskyllt Sverigedemokraterna för att vilja införa marknadshyror har den S-ledda regeringen nu presenterat en utredning som föreslår just det som man beskyllde oss för.

Hyckleriet är skrämmande uppenbart.

Utredningen som nyligen presenterades är ytterligare ett bevis på hur Socialdemokraterna sålt sin själ till sina samarbetspartier. De lägger nu själva fram förslag som i praktiken är en krigsförklaring mot allt som Socialdemokraterna tidigare stått för.

Köra över arbetarna genom att lägga sig platt för EU? Inga problem.

Sänka skatten för dem som tjänar allra mest? Absolut.

Införa marknadshyror vid nyproduktion trots att detta sannolikt kommer leda till högre hyror? Bifall.

Sverigedemokraternas bestämda uppfattning är att marknadshyror är fel väg att gå. Detta inte minst eftersom det innebär en påtaglig risk för kraftigt höjda hyror för de bestånd som omfattas.

Siffror från bland annat Statistiska Centralbyrån (SBC) har dessutom tidigare pekat på att majoriteten av de som väljer att bo i hyresrätter är unga och låginkomsttagare.

Andra studier pekar på att ett införande av marknadshyror skulle drabba en mycket större andel av befolkningen med låga inkomster än med höga. Bland lågavlönade bor omkring 50 procent i hyresrätter, medan motsvarande siffra bland högavlönade är tio.

Lika lite anser vi att det är sunt att i nuläget prioritera skattelättnader för de som tjänar mest, eller för den delen att betala 150 miljarder kronor till EU:s coronafond för att finansiera pensionssystem och medborgarlöner i Sydeuropa.

En ekonomisk skuld som kommer att landa på våra barn och barnbarn. Detta är pengar som behövs i Sverige och som hade kunnat användas till svensk välfärd, upprustning av vården och bättre villkor för våra pensionärer.

Socialdemokraterna tyckte annorlunda och har återigen prioriterat utländska medborgare framför svenska, kvar finns en sviken arbetarrörelse.

2022 står ett robust ledarskap redo att axla ansvaret, ett ledarskap som sätter folkets väl och ve före maniska maktbegär.

Jimmie Åkesson (SD), partiledare
Roger Hedlund (SD), rikadagsledamot (Gävleborgs län), ledamot i civilutskottet

Ämnen du kan följa
Läs mer!

Debatt: Staten måste ta mer ansvar för bostadsproblemen

Debatt: Så kan bostadspolitiken stärka jämställdheten

Ledare: Bolunds förslag parerar rödgrön bostadspolitik

Insändare

Insändare: Bostäder: Höghus i stan – men inga byggen i ytterområdena

Replik

Debatt: Det är inte människorna som är problemet

Visa fler