Inte bara spermier – det kommer även att bli ett barn

Insändare 18 april 2021 17:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Enligt Sveriges television så skaffar allt fler ensamstående kvinnor barn genom assisterad befruktning. Tidigare hörde man talas om danska studenter som delvis finansierade sina studier genom att regelbundet sälja sina spermier. Svenska kvinnor åkte då till Danmark för att bli injicerade. När sedan dessa barn växte upp så kunde man fira deras födelsedagar med en dansk flagga på bordet. 

I framtiden kommer ingen människa att nöja sig med det. De flesta vill veta sitt ursprung. Om det vittnar inte minst alla dessa tv-program som vi har fått se på senare tid. Jag tänker bland annat på SVT-programmet Spårlöst som sänder för cirka 20 år sedan. Det finns mammor som kommer att behöva förklara för sina barn en dag eftersom deras pappor, även om de går att spåra, kanske inte vill kännas vid sin avkomma. Fäderna kan numera ha egna familjer, och den gången de sålde sina spermier var inget annat än en affärsuppgörelse. 

De här numera vuxna sönerna och döttrarna kan ha blivit berövade sina fäder, men också sina farföräldrar, potentiella fastrar och farbröder samt eventuella kusiner. Det har visat sig att vi människor har ett behov av att veta vilka våra släktingar är och var vi kommer ifrån. Jag skulle önska att de här kvinnorna tänkte sig för både en och två gånger innan de tar ett sådant beslut som kommer att få konsekvenser för deras barn för all framtid.

Anita Lindgren, Skellefteå


Ämnen du kan följa