RiVe i lyckad omplacering av trakasserad anställd

Arbetsgivare och chefer blundande för trakasserierna av en anställd. När RiVe juridiska byrå påtalade allvaret i situationen och vilka konsekvenser det skulle kunna innebära, valde man att agera.

8 mars 2021 16:22

På RiVe Juridiska Byrå har man mångårig vana vid att bistå vid arbetsrättsliga processer och ärenden av olika karaktär. Det tillhör dock inte vardagen att en manlig anställd utsätts för mobbing av sexuell karaktär från sina kvinnliga kollegor.  

Det är inte första gången RiVe bistår i en udda förhandling.  

Arbetsrättsbyrån RiVe Juridiska Byrå kontaktades av en tjänsteman i Stockholm som inte fått gehör av sin arbetsgivare efter att han slagit larm om trakasserier från kvinnliga kollegor. Kollegorna skulle ha uttryckt sig sexuellt nedvärderande mot mannen under en längre tid, varpå mannen tagit psykisk skada och mått mycket dåligt.  

– När vi kontaktades av klienten var han väldigt ledsen. Vi tog direkt kontakt med arbetsgivare och personalchefer och märkte att ingen riktigt tog situationen på allvar, berättar Henri Rubinstein, förhandlingschef vid RiVe Juridiska Byrå.  

Trakasserierna gick så långt att den utsatte mannen sökte hjälp på egen hand utanför arbetstid.  

RiVe påtalade allvaret i situationen och att man som arbetsgivare har en skyldighet att få arbetsmiljön att fungera. Man påtalade också det mediala värdet händelsen skulle kunna ha samt att man skulle behöva kontakta Arbetsmiljöverket om man inte kom fram till en lösning som innebar att trakasserierna upphörde. 

Plötsligt vände arbetsgivaren och agerade.  

– Efter att vi påtalat detta valde man att lyssna på klienten och omplacerade honom till en annan avdelning där kollegorna helt enkelt var snällare. Han trivdes mycket bra med sina arbetsuppgifter och ville fortsätta jobba, så han blev mycket nöjd med beslutet, berättar Henri Rubinstein vid RiVe Juridiska Byrå.  

Mannen jobbar idag kvar på samma arbetsplats men på en annan avdelning och trivs bra.  

RiVe Juridiska Byrå är Sveriges ledande arbetsrättsliga byrå och har jurister med specialistkunskap kring förhandling och arbetsrätt. Byrån bistår både privatpersoner och företag och erbjuder alla en kostnadsfri rådgivning vid misstanke om att något inte gått rätt till på arbetsplatsen.

Från

Compexia Law Group