För mycket tjafs får Shervin Ahmadzadeh att sluta

Politiker som hoppar av i protest brukar uttrycka sig förhållandevis försiktigt. Men det gör inte Ahmadzadeh. Mellan raderna uttrycker han både frustration och besvikelse.

Ledare 9 november 2021 07:00
Detta är en ledarkrönika. Norran är partipolitiskt obunden med beteckningen frisinnad.

Det har tisslats och tasslats om det ett bra tag.

Ryktet har sagt att allting inte står rätt till hos Liberalerna i Skellefteå.

Men det har hela tiden varit locket på. En enad front utåt trots rykten, trots tunga avhopp. Fram tills nu. I fredags meddelade Shervin Ahmadzadeh att han lämnar sina politiska uppdrag, att han inte kommer att kandidera till kommunvalet 2022.

Det har varit mycket tjafs, säger han till norran.se (5/11 2021). Och bekräftar därmed de idoga ryktena ”på stan”.

Att politiker lämnar sina uppdrag under mandatperioden är inte ovanligt. Det kan handla om förändrade familjeförhållanden, förändrade arbetsförehållanden eller att hen helt enkelt flyttar från kommunen.

Men att ett partis ledande politiker gör det är en helt annan sak. Shervin Ahmadzadeh var till exempel ordförande för Liberalerna till februari i år. Han är ledamot i kommunfullmäktige, gymnasienämnden och demokratiberedningen.

Vad som lett fram till Shervin Ahmadzadehs avhopp, med den motiveringen han ger, är ännu så länge höljt i dunkel.

Oklart vad som är sagt, hur enskilda personer agerat och inte agerat.

En sak är i varje fall klar: Det här är en affär som riskerar att skada ett parti som verkligen inte behöver fler motgångar. Varken på riksnivå, på regional nivå eller på kommunnivå. Vill det sig riktigt illa riskerar Liberalerna att mer eller mindre försvinna från politikens yta.

Allting står inte rätt till hos Liberalerna i Skellefteå. Det behöver man inte fundera över. För det gör det inte. Politiker som hoppar av i protest brukar uttrycka sig förhållandevis försiktigt. Men det gör inte Ahmadzadeh. Mellan raderna uttrycker han både frustration och besvikelse. Till Norran säger han bland annat: ”Om det inte blir ordning avgår jag med omedelbar verkan”.

Han funderar också på att avsluta sitt medlemskap i partiet.

Den senaste mandatperioden har Liberalerna haft problem, inte bara på riksplanet utan även lokalt. Det tomrum som partiets förre gruppledare Andreas Westerberg lämnade efter sig har inte kunnat fyllas.

Klassiska liberala frågor, som skolfrågan, har hamnat en bit ner på prioriteringslistan. Partiets tidigare så starka socialliberala patos har blivit mindre socialliberalt. För att parafrasera en välkänd socialdemokratisk agitator: Vad vilja Liberalerna?

Hur den här historien slutar, om den fortsätter eller det blir locket på igen, återstår att se.

Helt klart är i varje fall att Shervin Ahmadzadeh inte kommer att företräda Liberalerna i nästa års val. Ännu en socialliberal röst tystnar.


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa
Läs mer!

Nytt andranamn på Moderaternas kommunvallista: ”Det är med engagemang och ödmjukhet jag kandiderar”

Debatt: I dag minns vi Fadime Sahindal

Mikael Bengtsson: Vem och vad ska man tro på när valet närmar sig?

Debatt: Riksdagens beslut om subventionen på el delar landet

Debatt: Sverige måste göra mer för att skydda demokratin

Visa fler